top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Coca cola ja raskaus – mitä odottajan tulisi tietää kolajuomista?

Sopiiko raskaus ja Coca cola yhteen? Tässä jutussa kerromme, mitä kolajuomien nauttimisesta tulisi tietää raskausaikana.


Sopiiko coca cola ja raskaus yhteen? Kuvituskuva: iStock.


Kolajuomat, kuten Coca cola ja Pepsi ovat tummanruskean värisiä, hiilihapotettuja ja varsin sokeripitoisia kasviuutejuomia. Raskaus saa monet pohtimaan, onko niiden juominen turvallista tai järkevää raskauden aikana.


Antaaksemme vastauksen esitettyyn kysymykseen, käymme hieman läpi kolajuomien ainesosia sekä tietysti kotimaisia, virallisia raskausajan ruokasuosituksia kolajuomien nauttimisen osalta.



Mitä kolajuomat, kuten Coca cola sisältää?


Vaikka kolajuomista ehkä tunnetuimman juoman, Coca colan, resepti onkin salainen, on kyseisen juoman ainesosaluettelo julkista tietoa. Coca cola sisältää useita raaka-aineita; ainesosaluettelo näyttääkin tältä: Vesi, sokeri, hiilidioksidi, väri (E150d), happamuudensäätöaine (E338), luontaiset aromit, aromi kofeiini (Coca cola 2022).


Tarkemmissa tuotetiedoissa kerrotaan, että 100 ml Coca cola -juomaa sisältää energiaa 42 kilokaloria, 0 grammaa rasvaa, 10,6 grammaa sokeria, 0 grammaa proteiinia ja 0 grammaa natriumia (Coca cola, 2022). Täydennykseksi onnistuimme ruoan verkkokaupan sivuilta löytämään tiedon, ettei Coca colaan ole lisätty säilöntäaineita tai keinotekoisia aromeja (S-kaupat 2022).


Kun kolajuoman ainesosat ovat selvillä, voimme lähteä tarkastelemaan kyseisen juoman sopivuutta raskausaikaan – eli sopiiko raskaus ja kokis yhteen?



Coca cola ja raskaus


Mitä Ruokavirasto sanoo kolajuomista raskaana oleville? No, tämän asian selvitimme Ruokaviraston ylläpitämältä elintarvikkeiden turvallisen käytön listalta.


Mainitun listan, ja samalla raskausajan suosituksen mukaan, kofeiinipitoiset kolajuomat soveltuvat vain satunnaiseen käyttöön raskausaikana (Ruokavirasto 2022). Tämä Ruokaviraston antama suositus näyttäisi kuitenkin sananmukaisesti viittaavan ennen kaikkea kolajuomien sisältämään kofeiiniin: suosituksessa puhutaankin "kofeiinipitoisista kolajuomista", eikä kaikista kolajuomista. Näin ollen voitaisiin päätellä, että kofeiinittomia kolajuomia ei koske tämä Ruokaviraston suositus, kun juomaa on nauttimassa raskaana oleva henkilö.



Coca cola -juoman kofeiini ja raskaus


Samaisen Ruokaviraston listan mukaan turvallisen kofeiinin saannin raja kaikista lähteistä päivässä ja kerta-annoksina nautittuna on raskaana oleville 200 mg/päivä. Kyseinen suositus jatkaa kertomalla, että kofeiinipitoisia juomia voi käyttää raskausaikana satunnaisesti, mutta käytössä pitää ottaa huomioon vuorokausi- ja kerta-annosrajoitukset (Ruokavirasto 2022).

Omaa kofeiinin saantia ja samalla kolajuomien nauttimisen turvallisuutta nimenomaan kofeiinin kannalta voi arvioida laskemalla omaa päivittäistä tai kerta-annoksena saatavaa kofeiinin määrää. Laskemista varten on hyödyllistä tietää, että Ruokaviraston mukaan (3,3 dl kolajuomaa sisältää kofeiinia yleensä noin 25–60 mg ja 5 dl puolestaan noin 35–90 mg. (Ruokavirasto 2022.)


Suosituksen mukaan kofeiinin saantia tulee valvoa ja tarvittaessa rajoittaa raskausaikana, koska kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön. Kofeiiniherkille ja raskaana oleville sekä lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina sydämentykytystä ja vapinaa. Kofeiini voi myös aiheuttaa unihäiriöitä, jos sitä nautitaan ennen nukkumaan menoaikaa 1,4 mg/painokilo tai enemmän. (Ruokavirasto 2022.)



Sokeri Coca cola -juomassa ja raskaus


Jo Coca colan ainesosaluetteloa tarkastellessamme totesimme, että kyseinen juoma sisältää varsin suuren määrän sokeria. 100 ml eli 1 desilitra Coca cola -juomaa sisältää kaikkiaan 10,6 grammaa sokeria. Näin ollen juomalla esimerkiksi puolen litran pullollisen kokista, kertyisi tästä sokeria jopa 53 grammaa.


No, mitä kotimaiset ruokasuositukset sanovat sokerin saannista? Virallisen suosituksen mukaan päivittäisestä kokonaisenergiansaannista saisi enintään 10 % olla peräisin sokerista. Laskennallisesti päivittäin 2000 kCal ruoasta energiaa saava henkilö voisi siis suosituksen puitteissa koostaa ruokavalionsa niin, että 200 kCal päivän energiansaannista voisi olla peräisin sokerista. (THL & VRN 2019, 30.)


Puolen litran kokispullollinen sisälsi siis 53 grammaa, kuten jo aiemmin totesimme. Tämä 53 grammaa sokeria vastaa energiamäärältään noin 212 kilokaloria. Näin ollen henkilöllä, jolla päivittäinen energiantarve ja -saanti on 2000 kCal, tulee päivittäinen sokerin saantisuosituksen yläräjä vastaan jo alle puolesta litrasta sokeripitoista kolajuomaa.


Raskaana olevia ajatellen korostamme, että edellä mainitut laskelmat ovat esimerkkejä suosituksista niille, joiden sokeriaineenvaihdunta on perustervettä. Raskausdiabeetikkoja ja muita diabeetikkoja koskevat omat suosituksensa hiilihydraattien saannin sekä ruokavalion koostamisen osalta (THL & VRN 2019, 53).





Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page