top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Energiajuoma ja raskaus; mitä aiheesta on hyvä tietää?

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Miksi energiajuoma on vältettävien listalla? Entä, onko energiajuoma ehdoton "EI" raskausaikana?


Kuvituskuva. Sopiiko energiajuoma raskausaikaan? Lähde: iStock


Energiajuoma on kofeiinipitoinen juoma, sillä siihen lisätään tarkoituksellisesti kofeiinia sen piristävän vaikutuksen vuoksi. Kofeiinin piristävä vaikutus puolestaan perustuu sen vaikutukseen keskushermostossa, imeydyttyään ensin ripeästi vereen ruoansulatuskanavan kautta. (Lääkärikirja Duodecim 2019.)



Kofeiinin haittavaikutukset


Runsaasta kofeiinin saannista voi seurata mm. sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, hermostuneisuutta, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vatsavaivoja ja huonontunutta stressinsietokykyä sekä unihäiriöitä etenkin, jos niitä nautitaan myöhään illalla ennen nukkumaan menoa (THL & VRN 2019, 29).


Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä kofeiinin saanti johtaa kofeiiniriippuvuuteen. Suurten määrien nauttiminen voi aihettaa myös kofeiinimyrkytyksen. (Lääkärikirja Duodecim 2019.)


Luonnollisesti raskaana olevia kiinnostaa energiajuomien ja sen sisältämän kofeiinin vaikutukset raskauteen ja kehittyvään vauvaan. Lisäksi käymme läpi, millainen kofeiinin saantimäärä on kohtuullista raskausaikana.


Luonnollisesti raskaana olevia kiinnostaa myös energiajuomien ja sen sisältämän kofeiinin vaikutukset raskauteen ja kehittyvään vauvaan.

Energiajuoma, kofeiini ja raskaus


2,5 dl:n energiajuomatölkissä kofeiinia on noin 80 mg. Kyseinen kofeiinin määrä vastaa pienen kahvikupillisen kofeiinipitoisuutta (THL & VRN 2019, 29).


Aikuisille turvallisena kofeiinin saannin määränä pidetään noin neljästä kahvikupillisesta saatavaa kofeiinimäärää (400 mg) vuorokaudessa (THL & VRN 2019, 29). Enegiajuomana kyseinen kofeiinin määrä tarkoittaisi jopa yli kahtatoista desilitraa energiajuomaa.


Kun puhutaan raskaana olevista, on syytä muistaa, että heitä koskeva kofeiinin saannin yläraja on matalampi verrattuna muuhun väestöön. Raskaus- ja imetysaikana kofeiinin saannin yläraja onkin ainoastaan 200 mg vuorokaudessa. (THL & VRN 2019, 29.)


Mutta, vaikka kofeiinin saannin yläraja onkin yleisesti raskaana oleville tuo 200 mg vuorokaudessa, ei yllä esitetyissä laskelmissa otettu vielä kantaa siihen, sopiiko energiajuoma nautittavaksi raskausaikana, eikä avattu virallista suositusta asian osalta. Tähän syvennymmekin seuraavaksi.


Energiajuomia koskeva suositus raskausajalle


Virallisen ruokasuosituksen mukaan kofeiinia sisältävien energiajuomien haittavaikutukset ovat samat kuin muillakin kofeiinipitoisilla juomilla tai muilla elintarvikkeilla (THL & VRN 2019, 29).


Vetämällä mutkia suoraksi, voitaisiin tämän perusteella päätellä, että energiajuomien nauttimiselle ei ole muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisesta eriäviä esteitä. Tarkemmin raskausajan ruokasuosituksiin pureutumalla selviää seuraavaa:


Virallisen kotimaisen ruokasuosituksen mukaan energiajuomia ei suositella raskaana oleville (THL & VRN 2019, 116). Ruokasuosituksia noudattaessa on energiajuomat siis jätettävä pois ruokavaliosta raskausaikana.





Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page