Ferritiini ja raskaus – mitä sinun tulisi tietää ferritiinistä, etenkin jos sen taso on matalalla?
- Raskaus & Ruokavalio
- 17. jouluk. 2024
- 2 min käytetty lukemiseen
Ferritiini, elimistön tärkein rautavarastojen mittari, on keskeisessä roolissa raskautta ajatellen, sillä sen tasot vaikuttavat merkittävästi äidin jaksamiseen ja sikiön kehitykseen. Lue jutusta, mitä raskausaikana on hyvä tietää ferritiinistä.

Ferritiini on elimistön tärkein rautavarastojen mittari. Kuvituskuva. Lähde: Pixabay.
Miksi ferritiini on tärkeä raskauden aikana?
Ferritiini kuvaa elimistön rautavarastoja tarkemmin kuin pelkkä hemoglobiini. Raskauden aikana veren tilavuus kasvaa eli veri ikään kuin laimenee, mikä voi johtaa ferritiinitasojen merkittävään laskuun (Duodecim Terveyskirjasto. 2024). Tämä voi aiheuttaa:
Väsymystä ja uupumusta
Heikentynyttä vastustuskykyä
Lisääntynyttä anemian riskiä
Haitallisia vaikutuksia sikiön kehitykseen, erityisesti aivojen kasvuun ja hapensaantiin
Matala ferritiini liittyy myös kohonneeseen ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Siksi rautavarastojen riittävyys on erityisen tärkeää turvata jo raskautta suunniteltaessa ja sen aikana.
Raskausajan ferritiinitasoja on syytä seurata
Vaikka hemoglobiiniarvot olisivat viitearvojen sisällä, ferritiinin lasku voi olla merkki alkavasta raudanpuutteesta. Neuvolassa tehtävät laboratoriotutkimukset voivat auttaa arvioimaan tilannetta, vaikkakin resurssisyistä rauta-tasojen seuranta jää monesti vain muutamiin hemoglobiinimittaukseen.
Jos neuvolassa todetaan matalat rautatasot, on ensisijainen keino niiden nostamiseksi yleensä ruokavalio. Mutta jos pelkkä ruokavalio ei riitä rauta-arvojen nostamiseen, suositellaan lisärautaa joko ravinnosta tai ravintolisistä. Sopiva annos määräytyy yksilöllisesti, mutta tyypillisesti se on 100–200 mg päivässä. (Duodecim Terveyskirjasto. 2023a.)
Vaikeissa tapauksissa, joissa ferritiiniarvot eivät nouse suun kautta otettavalla raudalla, voidaan harkita suonensisäistä rautahoitoa.
Kuinka parantaa ferritiiniarvoja?
Ravitsemuksella on tärkeä rooli ferritiinitasojen ylläpitämisessä. Rautaa saa sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista, mutta raudan imeytymisessä on eroja:
Hemirauta imeytyy tehokkaammin, ja sitä löytyy eläinperäisistä tuotteista kuten:
Punainen liha (esim. naudanliha)
Sisäelimet (esim. maksa, jota kuitenkin suositellaan raskaana ollessa vain kohtuudella A-vitamiinipitoisuuden vuoksi)
Kana ja kala
Ei-hemirauta imeytyy huonommin ja sitä puolestaan löytyy kasvikunnan tuotteista, kuten:
Palkokasvit (esim. linssit, pavut ja kikherneet)
Pinaatti, lehtikaali ja muut vihreät lehtivihannekset
Täysjyväviljat ja rikastetut viljatuotteet
Pähkinät ja siemenet (Duodecim Terveyskirjasto. 2023b).
Rautapitoisen ruokavalion lisäksi on aivan yhtä tärkeää välttää ruoan sisältämiä aineita, jotka heikentävät raudan imeytymistä ruoansulatuksesta. Kannattaakin välttää esimerkiksi kahvia, teetä ja maitotuotteita rautapitoisten aterioiden yhteydessä.
Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle rautatasojen nostamisessa. Sivuiltamme löydät myös raskaana oleville suunnitellun, laillistetun ravitsemusterapeutin laatiman rautaoppaan, jonka avulla sinun on vauvankin kannalta turvallista lähteä tekemään muutoksia ruokavalioosi odotusaikana. Paremmasta ferritiinitasosta hyödytte vauvan kanssa molemmat.
Lähteet