top of page

Glögi ja raskaus; mitä suositukset sanovat glögistä odottajille?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 15. lokak. 2022
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 12. helmik.

Joulun aika saa monet raskaana olevat pohtimaan, sopiiko glögi raskausaikaan. Tästä artikkelista saat kysymykseen vastauksen.


Kuvituskuva: Glögi ja raskaus. Lähde: iStock.


Glögi on ehkäpä suosituin joulusesongin juoma eikä syyttä, onhan se jouluisen herkullisesti maustettu ja ihanan lämmittäväkin. Raskaus kuitenkin saa monet odottajat tarkastelemaan ruokavaliotaan sekä karsimaan siitä raskauteen sopimattomia ruoka-aineita ja juomia. On siis täysin luonnollista, että myös glögin kohdalla pohditaan, onko raskaus syy välttää glögin juomista.


Monilla odottajilla on jo ennen raskausajan ruokasuosituksiin perehtymistä sellainen mielikuva, ettei glögin juominen olisi turvallista raskausaikana. Tämä saattaa johtua siitä, että teen ja erilaisten haudukkeiden juomiseen liittyy niin paljon erilaisia suosituksia ja rajoituksia odottajille.


Glögi on kuitenkin luonteeltaan hyvin erilainen juoma teehen ja haudukkeisiin verrattuna, joten niitä on syytä tarkastella erikseen kun arvioidaan, onko niiden juominen turvallista raskausaikana.



Erilaiset glögijuomat raskausaikana


Yleisesti voidaan sanoa, että glögi on lämmittävä joulusesongin juoma – tosin, glögin voi nauttia halutessaan myös kylmänä. Pintaraapaisun sijaan glögeihin hieman enemmän perehtymällä voi huomata, että glögistä on kehitetty kauppojen hyllyille lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, minkä lisäksi kyseistä juomaa itse valmistamalla saa glögistä aikaan aivan omanlaisensa version.


Glögejä on saatavilla kaupoista niin vaaleaa kuin tummaa glögiä, eri makuisia glögejä riippuen sen valmistuksessa käytetyistä mehuista, minkä lisäksi osa glögeistä on alkoholipitoisia. Koska glögejä on niin paljon erilaisia, riippuu täysin glögin ainesosaluettelosta, sopiiko se nautittavaksi raskausaikana.


Jotta saisit mahdollisimman helposti vastauksen siihen, sopiiko jokin valitsemasi glögi nautittavaksi raskausaikana, päätimme analysoida, mitkä glögien tavallisimmista ainesosista tekevät glögistä raskauteen sopimattoman.


Mitä glögi sisältää? Sopivatko ainesosat raskausaikaan?


Kuten kerroimme, glögejä on paljon erilaisia. Keräsimme listan tavallisimmista glögin valmistuksessa käytettävistä ainesosista, joita ovat:

  • Vesi

  • Rypälemehu

  • Mustaherukkamehu

  • Mustikkatäysmehu

  • Omenatäysmehu

  • Seljanmarjatäysmehu

  • Sokeri

  • Kaneli

  • Pomeranssinkuori

  • Mausteneilikka

  • Kardemumma

  • Inkivääri

  • Vanilja

  • Makeutusaine (asesulfaami K, sukraloosi)

  • Happamuudensäätöaine (sitruunahappo)

  • Alkoholi (viina, rommi, brandy, konjakki)


Kuten varmasti huomasit, osa tavallisimmista ainesosista yllä olevassa luettelossa on lihavoitu. Syy näiden kolmen ainesosan – sokerin, inkiväärin ja alkoholin – lihavoinnille on se, että niitä koskien odottajille on annettu erillinen ruokasuositus joko välttää sitä täysin tai rajoittaa sen käyttöä raskauden ajan. Lihavoimattomat ainesosat eivät ole päätyneet Ruokaviraston listalle, joten niitä näyttäisi voivan nauttia aivan huoletta. Käymme puolestaan lihavoidut ainesosat läpi yksitellen.


Glögin sisältämä sokeri ja raskaus


Ruokaviraston ylläpitämän elintarvikkeiden turvallisuutta koskevan ja raskaana oleville suunnatun listan mukaan sokeria ei tarvitse turvallisuuden nimissä välttää täysin raskauden aikana (Ruokavirasto 2022).


THL:n julkaiseman raskaana olevillekin suunnatussa ruokasuosituksessa kuitenkin muistutetaan, että enintään 10 % päivän energiansaannista saisi tulla sokerista (THL & VRN 2019, 30). Jos päivittäinen energiantarve on esimerkiksi 2000 kcal, sokerin saanti tulisi suosituksen mukaan pitää alle 50 grammassa per vuorokausi.


Glögi voi helposti sisältää sokeria esimerkiksi 12 grammaa per 100 millilitraa. Jos siis juot glögiä vaikkapa muumimukillisen, saat esimerkkiglögistä sokeria kaikkiaan 39,6 grammaa. Kuten huomaamme, tämä lukema on jo melko lähellä tuota aiemmin mainitsemaamme 50 gramman esimerkkirajaa.


Raskausaikanakin glögiä juodessa on siis syytä kiinnittää huomiota glögistä saatavan sokerin määrään ja huomioida se päivän muussa ruokailussa niin, että päivän sokerin kokonaissaanti pysyy suosituksen rajoissa.


Glögin sisältämä inkivääri ja raskaus


Ruokaviraston mukaan inkiväärivalmisteiden (inkivääri tiivisteenä tai uutteena), inkivääriteen ja inkivääriä sisältävien ravintolisien käyttöä ei suositella lainkaan raskaana oleville. Ruokaviraston ohjeistuksessa jatketaan, että inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei kuitenkaan ole haittaa raskaana oleville. (Ruokavirasto 2022.)


Glögissä inkivääriä on käytetty nimenomaan mausteenomaisesti. Näin ollen, mikäli valitsemasi glögi sisältää inkivääriä mausteena, ei inkivääri ole elintarviketurvallisuuden vuoksi este glögin nauttimiselle raskausaikana.


Glögin sisältämä alkoholi ja raskaus


Alkoholin tarkastelun osalta jatkamme Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallista käyttöä koskevan listauksen parissa. Kyseinen lista, eli kotimainen virallinen linja alkoholin käytöstä raskausaikana antaa suoran ja tarkan linjauksen: alkoholia tai alkoholia sisältäviä juomia ja elintarvikkeita ei käytetä raskausaikana. (Ruokavirasto 2024.)


Tästä linjauksesta suoraan päättelemällä voidaan varmistua myös siitä, että mikään alkoholia sisältävä glögi ei sovellu raskaana oleville.


Raskaus ja glögi – yhteenveto


Yhteenvetona voidaan sanoa, että glögeissä käytetyistä ainesosista – joita kartoituksen perusteella löysimme – vain alkoholi on sellainen, joka ei sovellu raskausaikaan. Hyvä nyrkkisääntö on varmistaa glögin ainesosaluettelosta, ettei se sisällä mitään raskauteen sopimatonta, vertaamalla ainesosaluetteloa Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallista käyttöä koskevaan listaan, jonne vievä linkki löytyy tämän artikkelin lähdeluettelosta.


Vesi, rypälemehu, mustaherukkamehu, mustikkatäysmehu, omenatäysmehu, seljanmarjatäysmehu, sokeri (kohtuullisesti), kaneli, pomeranssinkuori, mausteneilikka, kardemumma, inkivääri mausteena, vanilja, makeutusaine (asesulfaami K, sukraloosi) sekä happamuudensäätöaine (sitruunahappo) ovat tavallisimpia glögin ainesosia, joita voit kotimaisten suositusten mukaan nauttia huoletta raskausaikana. Jos valitsemasi glögi koostuu näistä ainesosista, niin ei muuta kuin ääntä kohti.


Voit halutessasi valmistaa glögin itse myös näistä ainesosista, jolloin voit varmistua glögin sopivuudesta raskausaikana nautittavaksi. Ihania glögihetkiä!



HYVÄÄ JOULUA! Olemme selvittäneet puolestasi, mitä kaikkea voit herkutella joulupöydässä, ja mitä joulun antimia raskaana ollessa tulee välttää. Lue lisää Odottajan joulu -oppaasta täältä.




Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page