top of page

Glykyrritsiini on syy siihen, miksi salmiakki, lakritsi ja raskaus eivät sovi yhteen.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 2.5.2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 21.12.2024

Lakritsi ja salmiakki sisältävät glykyrritsiiniä, jolla on todettu olevan kauaskantoisia haittavaikutuksia sikiön kehitykselle. Valitse siis raskausaikana glykyrritsiinitön salmiakki ja lakritsi.



Ruokaviraston suosituksen mukaan raskaana olevien naisten on tärkeää välttää lakritsi- ja salmiakkimakeisten nauttimista koko raskauden ajan. Tämä suositus perustuu siihen, että lakritsi- ja salmiakkimakeiset sisältävät ainetta nimeltä glykyrritsiini, jonka turvallisen käytön rajoista raskausaikana ei ole tutkimuksin vahvistettua tietoa. (Ruokavirasto 2024.)


Ruokaviraston verkkosivuilla annetussa suosituksessa kuitenkin jatketaan lisäämällä, ettei pienistä annoksista esimerkiksi lakritsijäätelöä tai muutamasta salmiakki- tai lakritsimakeisesta olisi haittaa (Ruokavirasto 2024).


Miksi raskaus ja glykyrritsiini eivät sovi yhteen?


Miksi glykyrritsiiniä sisältävät makeiset ja muut elintarvikkeet on listattu raskausaikana vältettäviin ruoka-aineisiin?


Ruokaviraston mukaan glykyrritsiinin korkeat pitoisuudet esimerkiksi makeisissa ja vaikkapa lakritsijäätelössä nostavat verenpainetta ja lisäävät turvotusta, minkä lisäksi glykyrritsiinin arvellaan olevan yhteydessä kohdussa kasvavan lapsen kehityshäiriöihin. Glykyrritsiinin runsas nauttiminen voi aiheuttaa myös keskenmenovaaran. (Ruokavirasto, 2024.)


Duodecim Terveyskirjaston artikkelissa Ruokarajoitukset raskauden ja imetyksen aikana - onko riskeistä näyttöä? annetaan hieman tarkempaa tietoa glykyrritsiinin vaikutuksista raskauden aikana nautittuna. Artikkelissa avataan glykyrritsiinin vaikutusten perustuvan siihen, että glykyrritsiini estää tietyn istukassakin vaikuttavan entsyymin (tyypin 2 11-beetahydroksisteroididehydrogenaasi) toimintaa, jonka tehtävä istukassa on suojella sikiötä äidin elimistössä vallitsevilta suurilta kortisolipitoisuuksilta. (Duodecim Terveyskirjasto 2020.)


Glykyrritsiini estää tietyn istukassa vaikuttavan entsyymin toimintaa, jonka tehtävä on suojella sikiötä äidin elimistössä vallitsevilta suurilta kortisolipitoisuuksilta.

Salmiakki ja lakritsi – raskaus on tärkeä syy välttää näitä kahta


Kun makeishammasta kolottaa, on odottavan äidin syytä korvata salmiakki ja lakritsi karkkikipossaan muilla makeisilla; sellaisilla, jotka eivät sisällä glykyrritsiiniä.


Salmiakki- ja lakritsimakeisten ystäville on kuitenkin tuotekehityksen mukanaan tuomia hyviä uutisia: salmiakkia ja lakritsia on saatavilla useista verkkokaupoista myös glykyrritsiinivapaina, jolloin ne soveltuvat raskausaikana herkuteltaviksi.


Valitse salmiakki ja lakritsi oikein raskausaikana – eli välttämällä glykyrritsiini


Lakritsikasvin juurien painosta glykyrritsiiniä tiedetään olevan noin 2–15 % eli varsin merkittävästi. Koska makeisissa käytetty lakritsin maun antava lakritsiuute valmistetaan nimenomaan lakritsikasvin glykyrritsiinipitoisista juurista, siirtyy glykyrritsiini valmistusprosessissa lakritsiuutteeseen. (Aikakausikirja Duodecim 1994.)


Näin ollen hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että raskausaikana salmiakki ja lakritsi tulee valita kahden ohjeen mukaisesti:


  1. joko sen perusteella, että tuote ei sisällä lakritsiuutetta (joka makeisissa siis on glykyrritsiinipitoinen ainesosa)


  2. tai sen perusteella, että pakkauksessa sanotaan suoraan tuotteen olevan glykyrritsiinitön.


Muihin salmiakki- ja lakritsituotteisiin on syytä suhtautua varauksella ja noudattaa Ruokaviraston "pienen annoksen ohjetta", josta kerroimme artikkelin alussa: "Pienet annokset (esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia." - Ruokavirasto 2024




Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page