top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Glykyrritsiini on syy siihen, miksi salmiakki, lakritsi ja raskaus eivät sovi yhteen.

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Glykyrritsiinillä on todettu olevan kauaskantoisia haittavaikutuksia sikiön kehitykselle. Valitse siis raskausaikana glykyrritsiinitön salmiakki ja lakritsi.



Ruokaviraston mukaan raskaana olevien naisten on tärkeää välttää lakritsi- ja salmiakkimakeisten nauttimista koko raskauden ajan. Lakritsi- ja salmiakkimakeiset sisältävät nimittäin glykyrritsiiniä, jonka turvallisen käytön rajoista ei ole tutkimuksin vahvistettua luotettavaa tietoa. (Ruokavirasto 2021.)


Miksi raskaus ja glykyrritsiini eivät sovi yhteen?


Miksi glykyrritsiiniä sisältävät makeiset ja muut elintarvikkeet on listattu raskausaikana vältettäviin ruoka-aineisiin? Ruokaviraston mukaan glykyrritsiinin korkeat pitoisuudet esimerkiksi makeisissa ja vaikkapa lakritsijäätelössä nostavat verenpainetta ja lisäävät turvotusta, minkä lisäksi glykyrritsiinin arvellaan olevan yhteydessä kohdussa kasvavan lapsen kehityshäiriöihin. Glykyrritsiinin runsas nauttiminen voi aiheuttaa myös keskenmenovaaran. (Ruokavirasto, 2021.)

 
 

Duodecim Terveyskirjaston artikkelissa Ruokarajoitukset raskauden ja imetyksen aikana - onko riskeistä näyttöä? annetaan hieman tarkempaa tietoa glykyrritsiinin vaikutuksista raskauden aikana nautittuna. Artikkelissa avataan glykyrritsiinin vaikutusten perustuvan siihen, että glykyrritsiini estää tietyn istukassakin vaikuttavan entsyymin (tyypin 2 11-beetahydroksisteroididehydrogenaasi) toimintaa, jonka tehtävä istukassa on suojella sikiötä äidin elimistössä vallitsevilta suurilta kortisolipitoisuuksilta. (Duodecim Terveyskirjasto 2020.)


Glykyrritsiini estää tietyn istukassa vaikuttavan entsyymin toimintaa, jonka tehtävä on suojella sikiötä äidin elimistössä vallitsevilta suurilta kortisolipitoisuuksilta.

Salmiakki ja lakritsi vältettävien listalle raskausaikana


Sokeri- tai karkkihimon iskiessä odottavan äidin onkin syytä valita salmiakki- ja lakritsikarkkien sijaan muita makeisia, jotka eivät sisällä glykyrritsiiniä.


Salmiakki- ja lakritsimakeisten vannoutuneille ystäville on kuitenkin tuotekehityksen mukanaan tuomia hyviä uutisia: salmiakkia ja lakritsia on saatavilla useista verkkokaupoista glykyrritsiinivapaina!


Valitse salmiakki ja lakritsi oikein raskausaikana


Aikakausikirja Duodecimin lähteiden mukaan glykyrritsiiniä on noin 2–15 % lakritsikasvin juurien painosta. Koska lakritsiuute valmistetaan lakritsikasvin glykyrritsiinipitoisista juurista, siirtyy glykyrritsiini edelleen valmistusprosessin myötä lakritsiuutteeseen. (Aikakausikirja Duodecim 1994.)


Näin ollen raskausaikana karkkikaupassa tulee salmiakki ja lakritsi valita kahden ohjeen mukaisesti: joko sen perusteella, että tuote ei sisällä lakritsiuutetta (joka makeisissa siis on glykyrritsiinipitoinen ainesosa) tai sen perusteella, että pakkauksessa sanotaan suoraan tuotteen olevan glykyrritsiinitön.




Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page