Hiivatulehdus ja raskaus; valitse hoitoon oikeat toimenpiteet – kuten ruokavalio.
- Raskaus & Ruokavalio
- 8. syysk. 2022
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 12. helmik.
Raskaus on hiivatulehdukselle altistava tekijä. Jutussa kerromme, mitä hoidossa on ravitsemuksen näkökulmasta hyvä huomioida raskausaikana.

Hiivatulehduksen aikana ruokavaliossa on syytä välttää ylimääräistä sokeria. Kuvituskuva.
Hiivatulehdus voi kiusata myös raskausaikana
Monet naiset ihmettelevät, voiko hiivatulehdus puhjeta myös raskausaikana ja pohtivat, miten hiivatulehdus tulisi hoitaa raskaus huomioiden. Itse asiassa yleisesti tiedetään, että raskaus altistaa hiivatulehdukselle (Terveyskylä 2019).
Näin ollen odottajille on laadittu liuta ohjeita, joista on hyötyä hiivatulehduksen hoidossa niin raskausaikana kuin muissakin elämäntilanteissa.
Aivan aluksi hiivatulehdus on hyvä tunnistaa, jotta sitä on helpompi asianmukaisesti myös hoitaa. Hiivatulehdus on tunnistettavissa sille tyypillisistä oireista, joita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto.
Hiivatulehdusta tunnistaessa on syytä huomioida, ettei emättimen hiivatulehdukseen tavallisesti liity edellä mainittujen oireiden lisäksi muita oireita, kuten kuumetta, alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia (Terveyskylä 2019.) Ole yhteydessä omaan terveydenhuollon palveluntarjoajaasi hiivatulehduksen diagnosoimiseksi ja hoidon aloittamiseksi.
Raskaus ja hiivatulehdus: hiivatulehduksen hoito
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen muistuttaa Terveyskirjasto Duodecimin artikkelissa, että hiivatulehduksen itsehoidossa ja varsinkin itselääkinnässä tulee olla varovainen, sillä gynekologiset oireet saattavat johtua myös muusta syystä kuin hiivatulehduksesta, ja nämä syyt voivat vaatia erilaista hoitoa. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)
Jo ennen kuin olet varma hiivatulehduksen oireista saati diagnoosista, voit aloittaa toteuttamaan itsehoitotoimenpiteitä, jotka voit ottaa osaksi omia arkirutiinejasi muulloinkin. Hiivatulehduksen itsehoidossa kannattaa huomioida useita seikkoja, eikä raskaus estä näiden seikkojen toteuttamista.
Näitä toimenpiteitä ovat:
pidä yllä hyvää henkilökohtaista hygieniaa
vältä liian tiheästi tapahtuvia alapesuja
tarkista, ettei pesuaineidesi (jos käytät) pH ole 7 tai korkeampi
käytä ilmavia, hengittäviä alusvaatteita
pyyhi alapää aina edestä taaksepäin käydessäsi vessassa (Terveyskirjasto Duodecim, 2021).
Raskaus ja hiivatulehdus: lääkehoito
Ei-raskaana-oleville on annettu ohje, jonka mukaan hiivatulehdusta voi hoitaa itselääkinnällä itsenäisesti, mikäli oireet tunnistaa nimenomaan hiivatulehduksesta johtuviksi. Tässä tapauksessa on toki syytä huomioida, että toistuva hiivatulehdusoire täytyy aina diagnosoida jatkotutkimuksilla ja samalla selvittää mahdolliset syyt tulehduksen toistumiselle. (Terveyskirjasto Duodecim, 2021.) Sen sijaan raskaana oleville on annettu omat ohjeensa hiivatulehduksen lääkehoitoon.
Raskaana oleville annetun ohjeen mukaan itselääkintää ei suositella raskauden aikana, vaan oireiden ilmaantuessa tulee aina ottaa yhteys joko lääkäriin tai neuvolaan. Mahdolliset hoitotoimenpiteet ja suunnitelma laaditaan siis aina yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. (Terveyskirjasto Duodecim, 2021.)
Terveyskylän Naistentalon ohjeen mukaan – Terveyskirjasto Duodecimin ohjeista poiketen, apteekista ilman reseptiä saatavia emätinpuikkokuureja voisi raskauden aikana kokeilla yhden kerran ilman terveydenhuollossa tapahtuvaa tutkimusnäytteen ottoa. Tällöin tulisi kuitenkin apteekkihenkilökunnan kanssa tarkistaa, että emätinpuikkokuuri on turvallinen myös raskausaikana käytettäväksi. (Terveyskylä 2019.)
"Raskaana oleville annetun ohjeen mukaan itselääkintää ei suositella raskauden aikana." – Terveyskirjasto Duodecim, 2021
Hiivatulehdus ja raskaus: ravitsemus ja ruokavaliohoito
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiitinen jatkaa kertomalla ruokavaliosuosituksista, joita tulisi noudattaa hiivatulehduksen aikana. Ohjeen mukaan laktobasillipitoisen maustamattoman jogurtin päivittäisestä nauttimisesta voisi olla hyötyä toistuvista hiivatulehduksista kärsiville. (Terveyskirjasto Duodecim, 2021.)
Mitä vältettäviin ruoka-aineisiin tulee, tulisi hiivatulehduspotilaan välttää ruokavaliossaan runsaasti sokeria sisältävää ravintoa ja ruokaa. Sen sijaan, toisin kuin yleisesti ehkä luullaan, ei hiivalla kohotettuja leivonnaisia kuitenkaan tarvitse välttää hiivatulehduksen takia. (Terveyskirjasto Duodecim, 2021.) Makeiset, jäätelöt, keksit, viinerit, suklaa sekä vastaavat sokeripitoiset herkut on näin ollen syytä karsia ruokavaliosta hiivatulehduksen ajaksi.
Mutta mitä suositus sanoo jogurtin tai laimean etikkaliuksen laittamisesta emättimeen hiivatulehduksen oireiden hoitamiseksi? Joissakin piireissä nimittäin esitetään ohjeita, että hiivatulehdus ja sen oireet olisivat hoidettavissa mainituilla toimenpiteillä.
Tiitisen mukaan tällaisten hoitojen tehoa ei ole osoitettu ja ne saattavat häiritä mahdollisesti käytössä olevien itsehoitolääkkeiden tehoa. (Terveyskirjasto Duodecim, 2021.)
Lähteet