top of page

Hunaja ja raskaus: raskaana olevien keskuudessa kummastellaan, sopiiko hunaja raskausaikaan.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 6.1.2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6.3.

Sopivatko hunaja ja raskaus yhteen? Hunaja voi olla vaarallista imeväisikäisille, joten hunaja arveluttaa myös raskaana olevia. Tässä artikkelissa pohdimme hunajan turvallisuutta.


Hunajaa voi syödä huoletta raskausaikana. Sen sijaan hunaja on riskielintarvike imeväisikäisille.

Sopivatko hunaja ja raskaus yhteen? Kuva: iStock.


Sopiiko hunaja raskausaikaan? Vastaamme kysymykseen kertomalla hunajan ravintosisällöstä ja avaamalla kotimaisia ravitsemussuosituksia sekä raskaana oleville annettuja elintarvikeohjeistuksia.


Alkuun: mitä hunaja on?


Hunaja koostuu jopa muutamasta sadasta komponentista, vaikkakin hunajasta suurin osa (yli 70 prosenttia) on sokereita – hedelmäsokeria eli fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia. Sokereiden ohella hunajan kerrotaan sisältävän vettä, sakkaroosia, maltoosia, orgaanisia yhdisteitä sekä entsyymejä ja kivennäisaineita. Kahden viimeksi mainitun yhteenlaskettu osuus hunajasta on noin 6%. (Hunajayhtymä Oy 2022.)


Hunajaa koskeva suositus raskausajalle


Virallisten suositusten mukaan imeväisikäisten ei tulisi käyttää hunajaa lainkaan ruokavaliossaan. (THL & VRN 2019, 117.) Koska hunajan käytöstä on annettu erillinen suositus imeväisikäisille, sekoitetaan tämä suositus helposti koskemaan myös raskausaikaa. Vastoin tätä varsin yleistä harhaluuloa, suositusten mukaan hunajan käyttöä ei tarvitse välttää tai rajoittaa raskausaikana. (Ruokavirasto 2025.)


Mutta jäitkö nyt miettimään, miksi hunajaa ei suositella imeväisikäisille? Koska aihe tulee sinulle ajankohtaiseksi vauvasi syntymän jälkeen, pohditaan tätä vielä lyhyesti.


Hunaja on vaaraksi imeväisikäisille


Hunaja voi sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka voivat tuottaa vaarallista botuliini-myrkkyä. Imeväisikäisten elimistössä Clostridium botulinum -bakteerin itiöt voivat muuntua kasvukykyisiksi botuliini-myrkkyä tuottaviksi bakteereiksi lapsen kehittymättömän suolistomikrobiston vuoksi. Tästä syystä imeväisikäisillä on vaara sairastua niin kutsuttuun imeväisbotulismiin. (THL & VRN 2019, 117.)


Jos elintarvikkeisiin liittyvät vaarat mietityttävät sinua ja haluat luotettavat ohjeet ruokien valitsemiseen raskausajalle, kannattaa tutustua Odottajan ruokavalio-oppaaseen. Oppaasta saat tietää, mitä ruokia sinun tulee välttää ja suosia raskautesi aikana.


Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page