top of page

Inkivääri, raskaus ja ruokasuositus: sopivatko inkivääri ja inkiväärivalmisteet raskausaikaan?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 5.8.2021
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 11.1.

Inkiväärin nauttiminen raskausaikana mietityttää odottajia – eikä syyttä. Tässä artikkelissa kerromme, sopivatko tuore inkivääri, kuivattu inkivääri ja ensimerkiksi inkivääritee raskausaikaan.


Inkivääri raskaus - sopiiko inkivääri raskausaikaan?

Kuvituskuva: inkivääri raskaus. Lähde: iStock.


Inkivääri tunnetaan voimakkaasta maustaan ja sen terveyshyödyistä. Inkiväärin maussa yhdistyvät lämmin mausteisuus ja raikkaan sitruksinen vivahde, mikä tekee siitä erottuvan ja herkullisen lisän moniin ruokiin: inkivääriä käytetään paljon esimerkiksi leivonnassa ja juomissa, kuten piparkakuissa ja inkivääriteessä.

Raskaana oleville inkivääri on erityisen mielenkiintoinen ainesosa monestakin syystä. Ensinnäkin, inkiväärin kerrotaan lievittävän tulehduksia ja siten helpottavan raskaudenaikaista epämukavuutta ja turvotusta. Lisäksi jotkin epäviralliset lähteet väittävät, että inkiväärillä olisi raskauspahoinvointia lievittäviä vaikutuksia.


Ennen inkiväärin nauttimista ja sen mahdollisten terveyshyötyjen käytännön testaamista on hyvä ottaa katsaus siihen, sopiiko inkivääri suositusten mukaan raskausaikana nautittavaksi.


Inkivääri ja raskaus – mitä suositus sanoo?


Ruokaviraston mukaan inkiväärivalmisteiden (inkivääri tiivisteenä tai uutteena), inkivääriteen ja inkivääriä sisältävien ravintolisien käyttöä ei suositella lainkaan raskaana oleville.


Ruokaviraston ohjeistuksessa jatketaan, että inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei kuitenkaan ole haittaa raskaana oleville. (Ruokavirasto 2021a.)


Virallinen inkivääriä ja inkiväärivalmisteita koskeva suositus nojaa varovaisuusperiaatteeseen, jota joudutaan noudattamaan sen vuoksi, että tieteellisesti tutkittua tietoa inkiväärin käytöstä raskausaikana on liian vähän. Tämän lisäksi toteutetut tutkimukset ovat tarjonneet keskenään osittain ristiriitaista tietoa. Ruokaviraston mukaan varovaisuusperiaatteella tarkoitetaan: "perusteltua epäilyä tuotteen haitallisesta vaikutuksesta tilanteessa, jossa riskiä ei voida nykymenetelmin määritellä riittävän varmasti". (Ruokavirasto 2021b.)


Ruokaviraston mukaan inkiväärivalmisteiden (inkivääri tiivisteenä tai uutteena), inkivääriteen ja inkivääriä sisältävien ravintolisien käyttöä ei suositella lainkaan raskaana oleville.
Inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei kuitenkaan ole haittaa raskaana oleville. (Ruokavirasto 2021a.)

Inkivääri ja inkiväärivalmisteet: mitkä ovat haitat raskausajalle?


Varmaksi tiedetään, että inkiväärin kemiallisia ainesosia ovat mm. zingibereeni (30 %), b-bisaboleeni (10-15 %), seskvifellandreeni (15-20 %), ar-kurkumeeni, geraniaali, citronellyyliasetaatti ja gingerolit (noin 5 %). Osa tutkimuksista ovat antaneet viitteitä siitä, että osa näistä inkiväärin aineosista saattaisi olla haitallisia sikiön normaalille kehitykselle. Osan on todettu olevan yhteydessä esimerkiksi solukuolemaan. Näyttö antaa siis viitteitä siihen, että inkiväärivalmisteiden ja inkivääriteen runsasta tai pitkäaikaista käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää. (Ruokavirasto 2021b.)


Inkiväärin ja inkiväärivalmisteiden osalta (aivan kuten muidenkin varovaisuusperiaatteen nojalla raskausaikana vältettävien ruoka-aineiden osalta) Ruokavirasto tähdentää, että kyseisiä ruoka-aineita suositellaan vältettäviksi niin pitkään, kunnes tutkimuksin saadaan selvä konsensus elintarvikkeen turvallisuudesta.


Inkivääri elintarvikkeissa ja raskaus: pakkausmerkinnät odottajien apuna


Nykyisen lainsäädännön mukaan odottavia äitejä tulee varoittaa inkiväärivalmisteiden käytöstä pakkausmerkintöihin tehtävällä erillisellä merkinnällä "Ei suositella raskaana oleville". Inkivääriä sisältävien elintarvikkeiden myyjiä koskee siis velvollisuus lisätä inkivääriä sisältävien ravintolisien, inkivääriteen sekä sitä vastaavien juomajauheiden pakkauksiin varoitusmerkintä tuotteen sisältämästä inkivääristä. (Ruokatieto 2009.) Näin ollen raskaana olevan on helpompi tunnistaa, jos tuote ei sovi odotusaikana nautittavaksi.


Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page