Jäätelö ja raskaus: voiko mitä tahansa jäätelöä syödä raskausaikana?
- Raskaus & Ruokavalio
- 6.3.2022
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 1.4.
Kaikki jäätelö ei sovi raskausaikaan, kun ihan tarkkoja ollaan. Tässä artikkelissa tutustumme eri jäätelölajeihin ja niiden soveltuvuuteen odottajille.

Jäätelö raskausaikana: maidon pastörointi ratkaisee paljon
Virallisissa raskausajan ruokasuosituksissa ja muissa aihetta koskevissa lähteissä kohistaan maitotuotteiden – kuten jäätelön turvallisuudesta raskausaikana.
Tuotteiden ainesosaluetteloista saakin yhtenään olla lukemassa, onko tuote valmistettu pastöroidusta vai pastöroimattomasta maidosta. Tietolähteisiin uppoutuessa ja jäätelökevättä ja -kesää odotellessa alkaa monia odottajia kuitenkin kummastuttaa: miten valita raskauteen sopiva jäätelö?
Pastöroimatonta vai pastöroitua maitoa?
Ruokaviraston mukaan mitään pastöroimattomasta maidosta valmistettua ruoka-ainetta tai tuotetta ei suositella kuumentamattomina raskaana oleville. Suosituksen taustalla on yersinia-, listeria-, EHEC-, salmonella- ja kampylobakteeririskit. Nämä tuhoutuvat tehokkaassa kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa, mikä ratkaisisi ongelman jäätelön kohdalla. (Ruokavirasto 2025.)
Mikäli valitsemasi jäätelö siis sisältää maitoa, varmista pakkauksen tuoteselosteesta, että tuotteessa käytetty maito on pastöroitua.
Jäätelön muut haitalliset raaka-aineet raskausaikaa ajatellen
Maidon lisäksi jäätelöt sisältävät muitakin raaka-aineita, joiden tarkastelu saattaa olla tarpeen, kun jäätelöhyllyillä valintaa tekee raskaana oleva henkilö. Muita raaka-aineita, joihin raskausaikana kannattaa kiinnittää huomiota ovat: salmiakki ja lakritsi, alkoholi ja inkivääri.
Lakritsi- ja salmiakkijäätelö raskausaikana
Lakritsi- ja salmiakkituotteet, kuten salmiakki- ja lakritsijäätelöt sisältävät glykyrritsiiniä, josta ei tiedetä, kuinka paljon sitä on turvallista nauttia raskauden aikana. Raskaana olevalle elintarvikkeen korkea glykyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta, voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset (esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät Ruokaviraston mukaan kuitenkaan ole haitallisia. (Ruokavirasto 2025.)
Täältä löydät laajemman artikkelin glykyrritsiinistä.
Alkoholia sisältävä jäätelö ja raskaus
Pakastealtaita on täytetty viime vuosina myös erityisesti aikuiseen makuun suunnitelluilla jäätelöillä: joissakin jäätelöissä makua on lisätty alkoholilla.
Mitään alkoholipitoista ei tule nauttia raskauden aikana. Nautittu alkoholi kulkeutuu istukan läpi sikiöön ja vaarantaa lapsen normaalin kasvun ja kehityksen (Ruokavirasto 2025). Näin ollen alkoholia sisältävät jäätelöt on suositusten mukaan jätettävä kauppaan raskausaikana.
Inkiväärijäätelö ja raskaus
Inkiväärivalmisteiden nauttimista raskausaikana ei suositella. Suositus koskee kaikkia inkivääriuutetta tai -tiivistettä sisältäviä inkiväärivalmisteita, inkivääriteetä sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä (Ruokavirasto 2025). Tämä suositus on tärkeää pitää mielessä myös jäätelöä valitessa raskauden aikana.
Kattavan artikkelin inkivääristä raskausaikana löydät täältä.
Gelato ja muut raakaa kananmunaa sisältävät jäätelöt
Sopiiko italialainen jäätelö eli gelato ja raskaus yhteen? Gelato sisältää maitoa ja kermaa sekä raakaa kananmunankeltuaista ja sokeria. Jos maito/kerma on pastöroitua, tulee enää miettiä raa'an kananmunankeltuaisen sopivuutta raskausaikaan.
Vaikka monet odottajat empivät raa'an kananmunan syömistä, ei raakaa kananmunaa ole kuitenkaan listattu Ruokaviraston kiellettyjen ruokien listalle. Näin ollen gelatoa olisi kananmunan kannalta turvallista nauttia myös raskausaikana.
Jos elintarvikkeisiin liittyvät riskit mietityttävät sinua, saat luotettavat ohjeet ruokien valitsemiseen Odottajan ruokavalio-oppaasta. Käsittelemme oppaassa tarkemmin lapsen kehityksen kannalta vaarallisia elintarvikkeita sekä sitä, millainen ruoka on teille molemmille hyväksi raskausaikana.
Lähteet