top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Jano raskausaikana; näin raskaus vaikuttaa janoon ja nestetasapainoon.

Onko raskaus syy siihen, jos jatkuva jano kiusaa? Tässä artikkelissa kerromme, mitä raskaana olevat haluavat tietää janosta ja janon tunteesta.


Kuvituskuva: Jano ja raskaus. iStock.


Monet odottajat arvioivat, että raskaus vaikuttaa heidän janon tunteeseensa ja, että jano on voimakkaampi verrattuna aiempaan. Tämä onkin saanut raskaana olevat pohtimaan, voiko lisääntynyt jano olla jopa yksi niistä oireista, joista voisi päätellä olevansa raskaana.


Tartuimme tämän artikkelin kirjoittamista varten tähän raskaus ja jano -mysteeriin; onko raskaus todellakin yhteydessä lisääntyneeseen janoon ja mitä se puolestaan voisi kertoa raskaana olevan elimistön toiminnasta ja nestetasapainosta. Lisäksi otimme selvää, voiko lisääntynyt jano olla seikka, jonka avulla alkanut raskaus voitaisiin jopa tunnistaa.


Lisäksi otimme selvää, voiko lisääntynyt jano olla seikka, jonka avulla alkanut raskaus voitaisiin jopa tunnistaa.

Raskaus, nesteiden päivittäinen tarve ja jano


Harva meistä varmastikaan pitää kirjaa siitä, kuinka paljon nesteitä itsellä tulee päivittäin todellisuudessa nautittua, vaikka raskaus saakin monet tarkkailemaan entistä tiiviimmin omia ruoka- ja juomatottumuksia.


Tieto tavallisesta nesteiden nauttimisen määrästä olisi toki hyödyllinen, jotta voitaisiin arvioida sitä, onko jonakin päivänä tullut nautittua nesteitä tavallisuudesta poikkeava määrä – joko enemmän tai vähemmän kuin tavallisesti. Näitä tietoja hyödyntämällä saataisiin myös arvio oman janon tunteen syistä ja luonteesta: jos oletkin sattunut nauttimaan päivän aikana tavallista vähemmän nesteitä, onkin aivan luonnollista tuntea janon tunnetta.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman ruokasuosituksen mukaan nesteitä – kuten vettä, rasvatonta maitoa tai piimää tai suolatonta kivennäisvettä – olisi tarpeellista juoda päivittäin noin 1–1,5 litraa. Useimmilla ihmisillä nesteen tarve tulee tyydytetyksi, kun he juovat janon mukaisesti. (THL 2019, 28.)


Jos vielä tässäkin vaiheessa artikkelin lukemista olet edelleen vakuuttunut siitä, että a) olet juonut nesteitä suunnilleen saman verran kuin tavallisestikin päivän aikana ja b) olet juonut jo suunnilleen tuon nestemäärän, jota virallinen ruokasuosituskin suosittelee, ja sinua silti vaivaa janon tunne tavallista hanakammin, voi olla hyvä selvittää, mistä lisääntynyt janon tunne kohdallasi kertoo ja, voiko raskaus olla syy sen takana.



Raskaus ja jano; lisääkö raskaus nesteen tarvetta?


Teimme tätä artikkelia varten kattavan kartoituksen siitä, mitä kotimaiset, viralliset terveystietolähteet sanovat aiheista nesteen tarve, jano ja raskaus. Seuraavaksi avaamme löydöksemme sinulle.


Valitettavasti virallista ja luotettavaa tietoa aiheesta raskaus ja jano onnistuimme löytämään vain vähän. Kuitenkin, ainakin THL vahvisti verkkosivuillaan janoa ja nestehukkaa käsittelevässä artikkelissaan raskauden vaikuttavan nesteen tarpeeseen. Kyseisessä artikkelissa THL täsmensi, että raskaus vaikuttaa nesteen tarpeeseen siksi, koska raskaana olevan keho tuottaa ylimääräistä verta, johon tarvitaan luonnollisesti nestettä. (THL 2022.)


Terveyskirjasto Duodecimin raskauspahoinvointia käsittelevästä artikkelista saimme selville, että pahoinvoinnista johtuva oksentelu voi johtaa nestetasapainon järkkymiseen ja jopa elimistön kuivumiseen (Terveyskirjasto Duodecim 2022).


Tästä monille ehkäpä itsestäänselvästä tiedosta päätellen voidaan vetää johtopäätös, että raskaus voi myös pahoinvoinnin ja oksentamisen kautta lisätä nesteen tarvetta ja janon tunnetta. Veren tilavuuden kasvun ohella myös oksentelu voi siis olla syy siihen, jos tuntuu, että raskaus on lisännyt kohdallasi janon tunnetta.




Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page