Sopiiko juustokakku ja raskaus yhteen? Moni odottaja päätyy pohtimaan tätä kysymystä juustokakun sisältämän juuston vuoksi. Kerromme sinulle kysymykseen vastauksen, joka perustuu virallisiin ruokasuosituksiin.
Sopiiko juustokakku ja raskaus yhteen? Kuva: iStock.
Mitä Ruokaviraston julkaisemat raskausajan ruokasuositukset antavat vastaukseksi kysymykseen: sopiiko juustokakku ja raskaus yhteen? Tässä artikkelissa annamme sinulle kattavan ja selkeän vastauksen esitettyyn kysymykseen.
Juustokakun sopivuutta raskausaikaan lähdetään pohtimaan tunnistamalla juustokakun luonne ruokana; millaisia juustokakkureseptejä on olemassa, mitä ainesosia juustokakku sisältää ja kolmantena, miten nämä ainesosat menevät yksiin raskausajan ruokasuositusten kanssa.
Raskaus ja juustokakku – tunnistetaan ensin kaksi erilaista juustokakkulajia
Juustokakku-nimellä kutsutaan oikeastaan kahta erilaista juustokakkulajiketta. Toinen juustokakun lajeista on niin sanottu liivatteella koostumuksensa saava ja ilman uunia valmistettava juustokakku. Joissakin yhteyksissä tällaisia juustokakkuja kutsutaan myös hyytelökakuiksi.
Toinen juustokakkulajike on erityisesti amerikkalaisissa piireissä tunnettu, ehkäpä klassisempi juustokakku, jonka valmistamisessa tarvitaan uunia. Tähän "amerikkalaiseen" juustokakkuun ei tule liivatetta lainkaan, vaan kakun pohja levitetään valmistamisen yhteydessä myös kakun reunoiksi, ja tuorejuustoinen täyte hyytyy uunin kuumuudessa kakun pohjan ja sen reunojen sisälle.
Koska nämä kaksi juustokakkulajiketta eroavat melkoisen paljon toisistaan, käsittelemme molemmat erikseen tässä artikkelissa, joka siis vastaa kysymykseen: sopiiko juustokakku ja hyytelökakku sekä raskaus yhteen.
Raskaus ja juustokakku: hyytelökakku
Jotta voidaan sanoa, sopiiko hyytelökakku raskausaikaan, tulee ensin sen sisältämiä ainesosia tarkastella. Tästä syystä otimme alle tarkasteluun erään klassisen, vaniljaisen hyytelöjuustokakun reseptiin kuuluvat ainesosat:
Pohja: täytekeksejä, voita
Vaniljamousse: liivatetta, kananmunan valkuaista, sokeria, vispikermaa, tuorejuustoa, maitoa
Koristeeksi: tuoreita marjoja tai hedelmiä
Sopiiko hyytelökakku / juustokakku ja raskaus yhteen?
Ruokavirasto ylläpitää selkeää, kokonaisvaltaista listaa kaikista niistä ruoka-aineista ja elintarvikkeista, joiden käyttöön kohdistuu erityisiä suosituksia ta rajoituksia raskaana oleville (Ruokavirasto 2022).
Kyseinen lista antaa erityismaininnan ainoastaan seuraavista hyytelöjuustokakkuun tulevista ainesosista, joiden kanssa tulee siis olla tarkkana raskaana ollessa: 1) tuorejuusto, 2) maito, 3) marjat ja hedelmät. Seuraavaksi tarkastellaan syvemmin, mitä Ruokaviraston ruokasuositus näistä ainesosista tarkalleen sanoo.
1) Raskausajalle annetun Ruokaviraston suosituksen mukaan tuorejuustoja voidaan käyttää, kunhan ne on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2022). Esimerkiksi Valio Viola maustamaton tuorejuusto on pastöroitua (Valio 2022). Sen sijaan esimerkiksi Crème Bonjour'in verkkosivuilla ei oteta kantaa siihen, onko Crème Bonjour, maustamaton tuorejuusto valmistettu pastöroidusta maidosta ja kermasta (Crème Bonjour 2022).
2) Jotta juustokakku sopisi raskaana olevalle, tulisi siihen käytetyn maidon olla pastöroitua. Mikäli juustokakku on valmistettu pastöroimattomasta maidosta tai raakamaidosta, liittyy sen nauttimiseen yersinia-, listeria-, EHEC-, salmonella- sekä kampylobakteeririskit. Varmista siis ennen kakun nauttimista, että sen valmistuksessa on käytetty pastöroitua maitoa tai ns. kasvimaitoa.
3) Ruokavirasto on antanut suosituksissaan erityismaininnan myös marjojen nauttimisen osalta raskausaikana norovirus- ja hepatiitti A -virusriskien vuoksi. Jos odottaja haluaa syödä ulkomaisia pakastemarjoja, tulee marjat kuumentaa kauttaaltaan 90 asteessa viiden minuutin ajan, tai keittää kahden minuutin ajan. Sen sijaan kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille. (Ruokavirasto 2022.)
Eli mitä tällä selvityksellä saimmekaan selville? Kerrataanpa! Eli, mikäli tarjolla oleva juustokakku sisältää seuraavia ainesosia: täytekeksejä, voita, liivatetta, kananmunan valkuaista, sokeria, vispikermaa, tuorejuustoa, maitoa sekä tuoreita marjoja tai hedelmiä, tulee huomio kiinnittää vielä tuorejuuston, maidon sekä marjojen laatuun.
Ja, mikäli:
A) tuorejuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta, ja
B) mikäli kakun valmistuksessa käytetty maito on niin ikään pastöroitua, ja
C) jos marjat ovat joko tuoreita, kotimaisia pakastemarjoja tai asianmukaisesti kuumennettuja ulkomaisia pakastemarjoja...
on juustokakku turvallista nautittavaa myös raskaana ollessa.
Raskaus ja juustokakku: amerikkalainen juustokakku
Kuten myös hyytelökakun kohdalla, tulemme tarkastelemaan myös amerikkalaisen juustokakun reseptiä ja ainesosia, sekä tarkastelemaan siten kakun sopivuutta raskausaikaan.
Amerikkalaisen juustokakun tavallisimpia ainesosia ovat:
Pohja: voi, sokeri, kananmuna, vehnäjauho, leivinjauhe
Täyte: maitorahka, tuorejuusto, sokeri, kananmuna
Koristeeksi: tuoreita marjoja tai hedelmiä
Sopiiko amerikkalainen juustokakku ja raskaus yhteen?
Amerikkalaisen juustokakun ja sen ainesosien tarkastelussa ja raskausaikaan sopivuuden puntaroinnissa käytämme niin ikään Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön listaa. Amerikkalaisen juustokakun kohdalla kyseiseltä listalta löytyviä ainesosia, ja siten erityishuomiota vaativia aineksia raskaana olevia ajatellen ovat: tuorejuusto ja marjat.
Mikäli palaamme tässä tekstissä hieman taaksepäin, löydämme tuorejuuston nauttimisesta raskausaikana seuraavaa: Raskausajalle annetun Ruokaviraston suosituksen mukaan tuorejuustoja voidaan käyttää, kunhan ne on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2022).
Amerikkalaista juustokakkua koskein maininta tuorejuustosta ei kuitenkaan ole oleellinen, sillä amerikkalainen juustokakku paistetaan uunissa useiden kymmenien minuuttien ajan. Näin ollen tuorejuustoihin liitetty listeriariski on mitätön: mahdollinen listeriabakteeri tuhoutuu uunissa, lähes kahdessasadassa asteessa paistettaessa.
Koska kakku paistetaan uunissa ja siten erilaiset bakteerit tuhoutuvat, tulee amerikkalaisissa juustokakuissa huomio kiinnittää kakun koristeisiin. Amerikkalaisia juustokakkuja koristellaan tavallisesti tomusokerilla ja toisinaan myös marjoilla ja/tai hedelmillä. Koska "marja"-sana on jälleen mainittu, poimimme sinulle aiempaa tästä tekstistä pätkän, mitä Ruokavirasto sanoikaan marjojen nauttimisesta raskausaikana:
"Ruokavirasto on antanut suosituksissaan erityismaininnan myös marjojen nauttimisen osalta raskausaikana norovirus- ja hepatiitti A -virusriskien vuoksi. Jos odottaja haluaa syödä ulkomaisia pakastemarjoja, tulee marjat kuumentaa kauttaaltaan 90 asteessa viiden minuutin ajan, tai keittää kahden minuutin ajan. Sen sijaan kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille. (Ruokavirasto 2022.)"
Lopuksi haluamme toivottaa sinulle: Ihania kakkuhetkiä raskauteesi!
Lähteet