Juustot ja raskaus: mitkä juustot sopivat raskausaikaan ja mitä juustoja tulee välttää?
- Raskaus & Ruokavalio
- 13.5.2021
- 4 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 9.1.
Artikkelissa kerromme, mitkä juustot sopivat raskausaikaan. Käsittelyssä ovat mm. halloumi, homejuusto, kittijuusto, kovat juustot, leipäjuusto, mascarpone, mozzarella, parmesaani, raejuusto, ricottajuusto, salaatti- ja tuorejuusto sekä vuohenjuusto.

Juustot ja raskaus – mitä aiheesta tulee tietää? Kuva: iStock.
Voinko syödä raskausaikana pizzaa, missä on mozzarellajuustoa? Ovatko homejuustot ehdoton ei raskausaikana? Entä halloumijuusto tai erilaiset tuorejuustot? Raskaus saa odottajat pohtimaan, mitkä juustot ovat turvallisia raskausaikana. Tähän pohdintaan annamme kattavan vastauksen tässä artikkelissa, minkä lisäksi kerromme myös syyt suositusten taustalta.
Eri juustolajikkeita on valtava määrä, minkä vuoksi tuntuu mahdottomalta muistaa ulkoa, mitkä juustoista ovat turvallisia nautittaviksi myös raskausaikana, ja mitä juustoja tulisi puolestaan välttää.
Virallisissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan 2-3 juustoviipaleen syömistä päivittäin turvaamaan riittävää kalsiumin saantia ja samalla täydentämään D-vitamiinin ja jodin saantia (THL & VRN 2019, 24). Koska juustoa siis kannattaa suositustenkin mukaan syödä, on juustolajikkeiden elintarviketurvallisuuden selvittäminen vaivan arvoinen asia.
Koska juustoa kannattaa suositustenkin mukaan syödä, on juustolajikkeiden elintarviketurvallisuuden selvittäminen vaivan arvoinen asia.
Juustolajikkeiden elintarviketurvallisuuteen liittyvät vaarat perustuvat lähinnä niiden mahdolliseen listeriariskiin (Duodecim 2020).
THL:n listeriaa selvittävällä verkkosivulla kerrotaan listerian taustalla olevan Listeria monocytogenes -bakteeri, jota esiintyy varsin yleisesti maaperässä ja vedessä. Bakteeri voi aiheuttaa ihmisessä listerioosi-nimisen taudin, joka raskaana olevalla voi välittyä istukan kautta lapseen aiheuttaen tälle infektion. Infektio ilmenee lapsella tavallisimmin aivokalvontulehduksena. (THL 2020.)
Raskaus ja juustot: suosi matalan listeriariskin juustoja
Eräässä Ruokaviraston kartoituksessa listerian esiintyvyys suomalaisissa juustonäytteissä oli ainoastaan 0,2 %, ja listeriaa todettiin vain pastöroimattomasta maidosta valmistetuissa juustoissa (Hallanvuo ym. 2010).
Hyvä yleisohje juustojen valinnalle raskausaikana onkin tarkistaa ensimmäisenä, että juusto on pastöroitu. Sen lisäksi, että juusto on valmistettu pastöroidusta maidosta, tulee joidenkin juustolajikkeiden kohdalla tuote vielä kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista. Toisten juustojen kohdalla kuumentaminen ei ole välttämätöntä, vaan pelkkä pastörointi riittää, jos tuote vaan nautitaan hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. (Duodecim 2020.)
Tuntuuko vieläkin epäselvältä? Alla on yhteenveto THL:n, Ruokaviraston ja Duodecim-lehden materiaaleista, jotka helpottavat arvioimaan eri juustolajikkeiden nauttimisen turvallisuutta raskausaikana.
Juustot aakkosjärjestyksessä ja niiden sopivuus raskausaikaan:
Aluksi: yleisohje, kaikki juustot raskausaikana
Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina (Ruokavirasto 2021). Seuraavaksi syvennymme erilaisten juustolajikkeiden sopivuuteen raskausaikana nautittavaksi, lajike kerrallaan.
Kaikkia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina (Ruokavirasto 2021).
Halloumi ja raskaus
Halloumi sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se nautitaan hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää (vähintään 2/3 säilyvyysajasta jäljellä). Tällöin halloumijuustoa ei ole tarpeen kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista. (Ruokavirasto 2021.)
Homejuusto (esim. aurajuusto) ja raskaus
Homejuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se lisäksi kuumennetaan kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista (Ruokavirasto 2021).
Kittijuusto ja raskaus
Kittijuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se lisäksi kuumennetaan kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista (Ruokavirasto 2021).
Kovat juustot (kosteus alle 57 %)
Kypsytetty kova juusto, jonka kosteus on alle 57 %, sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Leipäjuusto ja raskaus
Leipäjuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Mascarpone ja raskaus
Mascarpone sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se nautitaan hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää (vähintään 2/3 säilyvyysajasta jäljellä). Tällöin mascarponejuustoa ei ole tarpeen kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista. (Ruokavirasto 2021.)
Mozzarella ja raskaus
Mozzarella sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se nautitaan hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää (vähintään 2/3 säilyvyysajasta jäljellä). Tällöin mozzarellajuustoa ei ole tarpeen kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista. (Ruokavirasto 2021.)
Parmesaani ja raskaus
Parmesaanijuusto valmistetaan tavallisesti pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja ei suositella raskaana oleville kuumentamattomina (Ruokavirasto 2021). Koska parmesaasi luokitellaan kovaksi juustoksi sen alhaisen nestepitoisuuden vuoksi (n. 32 %), koskee parmesaania kovien juustojen suositukset – katso siis kohta "Kovat juustot".
Raejuusto ja raskaus
Raejuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Ricottajuusto ja raskaus
Ricottajuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se nautitaan hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää (vähintään 2/3 säilyvyysajasta jäljellä). Tällöin ricottajuustoa ei ole tarpeen kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista. (Ruokavirasto 2021.)
Salaattijuusto ja raskaus
Salaattijuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Sulatejuusto ja raskaus
Kuumana pakattu sulatejuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Tuorejuusto ja raskaus
Kuumana pakattu tuorejuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta (Ruokavirasto 2021).
Vuohenjuusto (eli kutunjuusto) ja raskaus
Vuohenjuusto on vuohenmaidosta valmistettava juusto, jossa yhdistyvät tuorejuusto (ydin) ja valkohomejuusto (pinta). Koska homejuuston nauttimiselle raskausaikana on tiukemmat ohjeet, on vuohenjuuston kohdalla hyvä soveltaa homejuuston nauttimisen ohjetta: vuohenjuusto sopii raskausaikaan, mikäli se on valmistettu pastöroidusta maidosta ja se lisäksi kuumennetaan kiehuvan kuumaksi ennen nauttimista (Ruokavirasto 2021).
Juustot ja raskaus – huomioi myös nämä seikat
Duodecim-lehden artikkeli täydentää, että juustojen listeriariskiä kuvaavasta turvallisuudesta kertoo myös juustojen alkuperä ja erityisesti niiden tuotanto-olosuhteet. Yleistäen voidaan sanoa, että Suomessa valmistetut sekä suurten monikansallisten valmistajien juustot ovat yleensä turvallisia, mutta alkeellisissa olosuhteissa valmistetut eteläeurooppalaisten pientuottajien juustot eivät välttämättä ole listerian osalta turvallisia. (Duodecim 2020.)
Mikäli olet kaupan juustohyllyllä jonkin juuston osalta epävarma, voit aina noudattaa Ruokaviraston ohjetta kuumentaa se syöntikelvolliseksi eli kiehuvan kuumaksi. Tai voit pelata yhden tai muutaman juuston taktiikkaa: paina mieleesi yhden tai muutaman itsellesi mieleisen juuston listeriariskin suuruus ja siten niiden soveltuvuus raskausaikana nautittavaksi.
Myös tämän kirjoituksen juustolistaan voit palata aina uudelleen arvioidessasi juustojen syöntikelpoisuutta listeriariskin osalta. Jos olet kyllästynyt jatkuvaan googlailuun, kannattaa tutustua odottajan ruokavalio-oppaaseen, joka opastaa sinua syömään oikein raskautesi aikana.
#juustot #raskaus #listeria #mozzarella #kermajuusto #ricotta #tuorejuusto #homejuusto #halloumi #kittijuusto #mascarpone #suositus
Lähteet