Kananmuna ja raskaus; mitä on hyvä tietää kananmunista raskaana?
- Raskaus & Ruokavalio
- 12. kesäk. 2022
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 9. tammik.
Sopiiko kananmuna raskausajan ruokavalioon? Raskaus saa odottajat miettimään etenkin sitä, voiko raakaa kananmunaa syödä ja onko kananmunaa sisältävä majoneesi ok. Lue jutusta, mitä sinun on hyvä tietää kananmunista.

Kananmuna on ravintoainerikas peruselintarvike
Kananmuna on mainio proteiinin lähde, minkä lisäksi se sisältää ravintoaineista ennen kaikkea jodia, A-vitamiinia, B12-vitamiinia sekä D-vitamiinia. Kananmuna sisältää myös verrattain paljon rasvaa, joskin rasvan laatu on ruokasuositusten mukaista; kananmunan rasvasta kovaa tyydyttynyttä rasvaa on alle 1/3 rasvan kokonaismäärästä. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)
Kananmuna on tuoreen lihan ja kalan, maidon, tuoreiden kasvisten, marjojen ja hedelmien ohella niin kutsuttu peruselintarvike, joiden valmistuksessa saa käyttää lisäaineita vain hyvin rajoitetusti. Ruokavaliossa lisäaineiden saantia voikin pyrkiä vähentämään suosimalla peruselintarvikkeita. (THL & VRN 2019, 40.) Tästä syystä kananmuna onkin oivallinen lisä ruokavalioon.
Kananmuna on paitsi ravintoarvoltaan monipuolinen elintarvike, mutta sitä se on myös käyttöominaisuuksiltaan. Kananmunaa esiintyykin hyvin erilaisissa tuotteissa, muun muassa munaruokien ja majoneesin lisäksi leivonnaisissa, valmisruoissa, laatikkoruoissa, pastatuotteissa, nuudeleissa, makkaroissa, jälkiruoissa voi olla kananmunaa. (Ruokavirasto 2020.)
Myös tuorejuustoissa, suklaapatukoissa, jäätelöissä, sinapeissa ja salaatinkastikkeissa voi olla munaperäisiä ainesosia. Myös vaaleat kypsennetyt kastikkeet sisältävät usein kananmunaa (esimerkiksi hollandaise- ja bearnaise-kastike). (Ruokavirasto 2020.)
Kananmuna ja raskaus
Ruokavirasto ylläpitää verkkosivuillaan kattavaa listaa elintarvikkeista, joiden käyttöä ja nauttimista koskee erilliset turvallisen käytön ohjeet. Listassa kerrotaan seikkaperäisesti niistä elintarvikkeista, joiden käyttöä joidenkin tiettyjen kuluttajaryhmien – kuten raskaana olevien – olisi suositeltavaa joko rajoittaa tai välttää täysin. (Ruokavirasto 2021b.)
Kyseinen elintarvikkeiden turvallista käyttöä käsittelevä lista ei sisällä lainkaan mainintoja kananmunista elintarvikkeina eikä niiden nauttimisesta (Ruokavirasto 2021b). Ruokavirasto ei siis ole listan mukaan ottanut kantaa siihen, että kananmunien nauttimista tulisi välttää tai rajoittaa yleisesti ruokavaliossa, eikä myöskään raskauden aikana.
Ruokavirasto ei siis ole listan mukaan ottanut kantaa siihen, että kananmunien nauttimista tulisi välttää tai rajoittaa yleisesti ruokavaliossa, eikä myöskään raskauden aikana.
Kananmunan maine elintarvikkeena
Jos kananmunaa ei kerran erikseen suositella vältettäväksi ruokavaliossa, niin mistä sen osittainen huono maine sitten johtuu? Monet raskaana olevat kuitenkin epäilevät kananmunan sopivuutta raskausajan ruokavalioon – niin mistä tämä epäileväisyys kumpuaa? Ehkäpä maine liittyy kananmunan keltuaisen sisältämään kolesteroliin tai kananmuniin monesti liitettyyn salmonellariskiin? Tai voisiko kananmunan sisältämän jodin saanti mietityttää odottajia?
Kananmuna sisältää kolesterolia
Niin raskaana olevia kuin muutakin väestöä suositellaan rajoittamaan kananmunien käyttöä siinä tapauksessa, jos veren kolesteroli on kohonnut tai jos suvussa on korkeaa kolesterolia. Muun muassa näissä tapauksissa kananmunia suositellaan nautittavaksi korkeintaan 2–3 kappaletta viikossa. (THL & VRN 2019, 25.)
Kananmuna ja siihen liitetty salmonellariski
Kananmuniin ja etenkin raakoihin kananmuniin liitetään monesti salmonellariski. Salmonellat ovat yleisiä, eläinten kantamia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita (THL 2019).
Kananmunien syömisen välttelyn sijaan salmonellariskin minimoimiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla suositellaan hulehtimaan asianmukaisesta käsihygieniasta sekä välttämään tavallisimpia salmonellan tartuntalähteitä, joita ovat mm:
huonosti kypsennetty tai raaka liha
pastöroimaton maito
idut
ulkomaista alkuperää olevat tuoretuotteet, kuten vihersalaatit. (THL 2019.)
Kananmuna ja sen sisältämä jodi
Pohdimme aiemmin myös, voisiko kananmunan sisältämä jodi mietityttää odottajia. Kananmuna onkin eräs mainittava jodin lähde. Sen päivittäinen saantisuositus on aikuisilla 150 mikrogrammaa päivässä, joskin raskaana oleville suositus on hieman suurempi: 175 µg/vrk. Merkittävä jodin puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä lapsilla. (THL & VRN 2019, 34.)
Kananmunan ohella parhaita jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kala ja jodioitu suola. Kananmunia ja muita jodipitoisia tuotteita ja elintarvikkeita nauttiessa on syytä huomioida jodin turvallisen saannin yläraja raskaana oleville (kuten muullekin aikuisväestölle) on 600 µg/vrk. (THL & VRN 2019, 34.) Yksi kuorittu ja keitetty kananmuna (n. 55 g) sisältää laskennallisesti jodia 23.3 µg (Fineli 2022).
Lähteet