top of page

Lämminsavulohi raskausaikana – ruokavalion klassisin kompakysymys.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 17.3.2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6.3.

Voiko raskaana ollessa syödä lämminsavulohta? Jutussa annamme sinulle tarkan vastauksen lämminsavulohen turvallisuudesta raskausaikana.



Virallisen, raskaana oleville naisille suunnatun suosituksen mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikon aikana, mieluiten vaihdellen erilaisia kalalajeja. Erityisen suositeltavia kalalajeja ovat muikku, seiti, siika sekä kasvatettua kala kuten kirjolohi. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)


Raskaana olevien keskuudessa ehkäpä eniten hämmennystä herättävä kalatuote on lämminsavulohi. Saako sitä syödä raskausaikana? Lähdemme etsimään luotettavaa vastausta tarkastelemalla Ruokaviraston suosituksia erilaisten kalalajien ja -ruokien nauttimisesta raskausaikana.


Ruokaviraston laatima suositus: kalaruoat ja raskaus


Ruokaviraston laatimissa Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeissa (2021) on annettu omat suosituksensa seuraavien kalatuotteiden nauttimiseen raskausaikana:


  1. Järvi- ja merihauki (vältetään elohopeapitoisuuden vuoksi kokonaan)


  2. Iso, perkaamattomana yli 17 cm:n mittainen silakka tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydetty merilohi tai -taimen (näitä syödään enintään 1-2 kertaa kuukaudessa niihin kertyvien polykloorattujen bifenyylien (PCB-yhdisteet) ja dioksiinien vuoksi)


  3. Kypsentämättömät kala- ja äyriäistuotteet, mukaan lukien graavisuolatut ja kylmäsavustetut tuotteet sekä mäti (nämä tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään + 70 °C:n lämpötilaan listerioosiriskin ehkäisemiseksi. Erityisesti tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavatut kalatuotteet ovat alttiita listerialle. (Ruokavirasto 2021.))


Lämminsavulohi vs. kylmäsavulohi


Kuten mainittua, Ruokaviraston suosituksen mukaan kypsentämättömät ja kylmäsavustetut kalatuotteet eivät sovi raskausaikaan niiden listeriariskin takia. Tässä artikkelissa puhutaan kuitenkin näiden sijaan lämminsavustetusta lohesta.


Lämminsavukala – kuten lämminsavulohi – ei ole listerian suhteen riskielintarvike, joten listeriariskin vuoksi ei ole syytä välttää lämminsavukalan syömistä raskauden aikana. Lämminsavustettu kala on kypsennetty nimensä mukaisesti lämmön avulla, ja juurikin kypsennys tuhoaa listerian. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että jos tuotteen valmistuksen ja käsittelyn aikana hygieniassa on puutteita, kypsennetty kala voi kuitenkin kontaminoitua kypsennyksen jälkeen, jolloin se ei olekaan enää turvallista nautittavaksi listerian kannalta. (Ruokavirasto 2020.)


Lämminsavukalat – kuten lämminsavulohi – eivät ole listerian suhteen riskielintarvikkeita. - Ruokavirasto 2020

Vaikka lämminsavulohi ei olekaan listerian kannalta riskielintarvike, on se kuitenkin hyvä syödä mahdollisimman tuoreena eli hyvissä ajoin ennen tuotteeseen merkittyä viimeistä käyttöpäivää. Pakkaustavalla, esimerkiksi tuotteen pakkaamisella vakuumiin, ei katsota olevan vaikutusta lämminsavukalan listeriariskiin silloin kun tuote syödään tuoreena. (Ruokavirasto 2020.)



Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page