Listeria on suuri riski raskausaikana – se voi aiheuttaa keskenmenon tai johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Lue, millä tavoin listeria on vältettävissä.
Lyhyesti sanottuna listeria on bakteeri, jota esiintyy maaperässä, pintavesissä sekä kasveissa. Bakteeria esiintyy myös terveiden eläinten ja ihmisten suolistossa – joskin vain harvalla. Ihmisen kannalta suurin listeriavaara ovat kuitenkin saastuneet elintarvikkeet. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)
Listeria on bakteeri, jota esiintyy myös ruoka-aineissa
Listeriabakteeria löydetään yleisesti pieniä määriä myös tietyistä ruoka-aineista. Tyypillisiä ruoka-aineita, joissa bakteeria esiintyy ovat raaka liha, kuumakypsentämättömät kalatuotteet, pastöroimaton maito ja muut maitovalmisteet sekä pehmeät juustot. Suomessa listeriabakteerin kannalta riskielintarvikkeita ovat erityisesti graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)
Raskaus ja listeria
Listeriainfektion oireet vaihtelevat lievistä hengitystieoireista ja ripulista sekä kuumeilusta yleiskunnon heikkenemiseen (Terveyskirjasto Duodecim 2021).
Raskaana olevilla listerioosi voi olla esimerkiksi tavanomaista flunssaa muistuttava kuumetauti, johon voi liittyä esimerkiksi kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja (THL & VRN 2019.) Listeriainfektioon liittyy myös riski keskenmenoon ja ennenaikaisen synnytykseen. Tästä syystä listeria tutkitaan niiltä odottavilta äideiltä, joilla esiintyy epäselvää kuumeilua, suolisto-oireita ja alavatsakipua. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)
Raskaudenaikainen listeriatulehdus hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä antibioottihoidolla (Terveyskirjasto Duodecim 2020).
Vältä listeria hygienian ja raskausajan ruokasuositusten avulla
Listeriabakteerin ja sen aiheuttaman infektion välttämiseksi tulee olla erityisen huolellinen käsi- ja ruoanvalmistushygienian kanssa (Terveyskirjasto Duodecim 2021).
Mikäli halutaan nauttia jotakin ruoka-ainetta, johon liittyy listerian vaara, voidaan aina hyödyntää ruoan kuumentamista listeriabakteerin tuhoamiseksi ja listeriariskin poistamiseksi. Listeria tuhoutuukin riittävällä kuumentamisella, mikä käytännössä tarkoittaa ruoka-aineen kuumentamista vähintään 72 celsiusasteessa 2 minuutin ajan. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)
Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat antaneet erillisen lapsiperheiden ruokasuosituksen, joka koskee myös raskaana olevia naisia. Kyseisessä suosituksessa suositellaan tiettyjen ruoka-aineiden ja elintarvikkeiden välttämistä raskausaikana listeriariskin välttämiseksi.
Raskausajan listeriariskin vuoksi vältettäviä ruoka-aineita ovat (THL & VRN 2019, 109–119):
Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät ruoat kuten sushit
Raakamaito ja pastöroimaton maito
Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot ja muut tuotteet
Pakastevihannekset ja valmisruuat (teolliset)
Lähteet