top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Majoneesi ja raskaus – äitiyspalstojen kiistelty keskustelunaihe.

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Sopivatko majoneesi ja raskaus yhteen? Entä, mistä äitiyspalstojen majoneesi-battlessa on kysymys? Lue blogiartikkeli ja saat varmuuden asiaan.



Mistä äitiyspalstojen majoneesi-battlessa oikein on kysymys? No, lyhyesti sanottuna ainakin siitä, ettei virallisia raskausajan ruokasuosituksia laativien tahojen verkkosivuilla tarkkaan kerrota, voiko majoneesia syödä turvallisesti raskausaikana.


Tästä syystä raskaana olevat ovat ymmärrettävästi lähteneet itse tulkitsemaan majoneesin sopivuutta raskausaikaan majoneesin sisällysluettelon perusteella. Nämä tulkinnat puolestaan herättävät keskustelupalstoilla kiivastakin keskustelua, koska kyse on tulkinnoista eikä virallisista lausunnoista tai suosituksista.


Mitä majoneesi sisältää, ja miten raskaus liittyy aiheeseen?


Mitä majoneesi sitten oikein sisältää? Lähdimme etsimään tähän kysymykseen vastausta yhden maailman suosituimman majoneesin sisällysluettelosta. Ja tässä siis kyseisen majoneesin raaka-aineiden lista:


Rypsiöljy 78%, vesi, kananmuna ja kananmunankeltuainen 7,9%, etikka, suola, sokeri, sitruunamehutiiviste, hapettumisenestoaine (E 385), aromi, paprikauute (Hellmann's 2022a).


Tarkalleen ottaen majoneesin sisältämistä raaka-aineista huolta herättää raskaana olevien keskuudessa majoneesin sisältämä raaka kananmuna. Monet haluavat omaehtoisesti välttää raa'an kananmunan nauttimista raskausaikana kananmunaan liitetyn salmonellariskin takia. Seuraavaksi tarkastelemme, millainen on Ruokaviraston lausunto raa'an kananmunan nauttimiseen liittyen.


Tarkalleen ottaen majoneesin sisältämistä raaka-aineista huolta herättää raskaana olevien keskuudessa erityisesti majoneesin sisältämä raaka kananmuna.


Raskaus ja majoneesin sisältämä raaka kananmuna


Ruokaviraston selkeän lausunnon mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä myös raakana ja löysäksi keitettynä. Salmonellaa esiintyy nimittäin suomalaisissa munintakanoissa vähän. Ruokavirasto täydentää, että kananmunan keittäminen kovaksi tai sen paistaminen kypsäksi tuhoaa kuitenkin mahdollisen salmonellan kananmunasta. (Ruokavirasto 2021a.)


Yllä mainittu Ruokaviraston suositus koskien raa'an kananmunan nauttimista on yleinen, koko väestölle annettu yhteinen suositus.


Ruokavirasto ylläpitää lisäksi erillistä listaa ruoka-aineista ja elintarvikkeista, joiden käyttöön liittyy jokin erityinen elintarviketurvallisuuteen liittyvä riski. Kyseisellä listalla suosituksia annetaan myös herkille kuluttajaryhmille, kuten raskaana oleville naisille. Tältä Turvallisen käytön ohjeet -listalta ei löydy raskaana oleville minkäänlaista suositusta välttää raa'an kananmunan nauttimista (Ruokavirasto 2021).


Raakaa kananmunaa koskeviin Ruokaviraston suosituksiin liittyen kananmunan kotimaisuus näyttäisi siis tämän tiedon valossa olevan se olennaisin tekijä:


Ruokaviraston selkeän lausunnon mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä myös raakana ja löysäksi keitettynä.

Tuntuuko vieläkin epävarmalta? Tässä varma vinkki, miten raskaus ja majoneesi sopivat yhteen.


Suositukset eivät siis suoraan sano, että raakaa kananmunaa tulisi raskausaikana välttää. Mutta silti monet odottajat sitä välttävät. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä raskaana olevien keskuudessa; pitäisikö siis minunkin välttää majoneesin syömistä raskausaikana?


No, jos haluat minimoida salmonellariskin, voit aina valita kaupan majoneesihyllyiltä tai ravintoloiden majoneesivalikoimasta vegaanista majoneesia. Vegaaninen majoneesi ei nimittäin sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia, minkä johdosta myös kananmuna puuttuu sen sisällysluettelosta. Esimerkiksi suositussa Hellmann'sin vegaanisessa majoneesissa kananmuna on korvattu maissitärkkelyksellä (Hellmann's 2022b).


Lähteet



Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page