Hyvät pahat leikkeleet: sopivatko ne raskausajan ruokavalioon?
- Raskaus & Ruokavalio
- 2.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Uusimmat ravitsemussuositukset ovat herättäneet keskustelua leikkeleiden terveysvaikutuksista. Lisäksi odottajat miettivät niiden turvallisuutta raskautta ajatellen. Tässä artikkelissa käymme läpi leikkeleiden merkitystä raskausajan ruokavaliossa sekä niiden käyttöön liittyviä suosituksia.

Leikkeleet ovat monelle tuttu elintarvike arjen ruokahetkistä, mutta raskausaikana niiden käyttöön liittyy erityisiä huomioitavia seikkoja. Seuravaaksi syvennymme leikkeleisiin niiden ravitsemuksellisen laadun ja elintarviketurvallisuuden näkökulmasta.
Leikkeleiden ravitsemuksellinen laatu ja raskaus
Sen jälkeen, kun viimeisimmät ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2024, ei varmaan kukaan meistä säästynyt kuulemasta leikkeleiden niin sanotusta haitallisuudesta terveydelle.
Tiukkapipoinen kaikkien leikkeleiden kieltäminen ei kuitenkaan ole paras ratkaisu, sillä leikkeleitä on hyvin paljon erilaisia, mitä tulee niiden ravintosisältöihin. Jos leikkeleet kuuluvat ruokavalioosi, on niitä valitessa hyvä kiinnittää huomiota ainakin suolapitoisuuteen, rasvan laatuun ja toisaalta oman ruokavalion punaisen lihan määrään kokonaisuutena.
Raskaana oleville suositellaan enintään 500 g kypsennettyä punaista lihaa viikossa, mikä vastaa noin 700–750 g raakaa painoa (THL & VRN 2019). Koska monet leikkeleet, kuten kinkku ja kalkkunaleikkeleet, ovat prosessoituja lihatuotteita, niiden päivittäistä käyttöä tulisi rajoittaa.
Vähäsuolaisuus ja vähärasvaisuus ovat olennaisia tekijöitä leikkeleiden valinnassa. Sydänmerkin myöntämiskriteerit lihaleikkeleille ovat:
✔ Rasvaa enintään 12,0 g/100 g
✔ Kovaa rasvaa enintään 40 % rasvasta
✔ Suolaa enintään 1,50 g/100 g (Sydänmerkki 2021).
Kuitenkin vain harvat leikkeleet täyttävät nämä kriteerit, joten raskaana oleville suositellaan vähärasvaisia täyslihaleikkeleitä, joissa on rasvaa enintään 4 % ja suolaa enintään 2,0 % (THL & VRN 2019).
Listeria ja leikkeleet – mitä tulee huomioida elintarviketurvallisuuteen liittyen?
Raskaana olevien on tärkeää huomioida leikkeleiden listeriariski. Listeria monocytogenes -bakteeri voi lisääntyä kylmässä säilytettävissä elintarvikkeissa, kuten leikkeleissä, ja aiheuttaa listerioosin, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen (THL & VRN 2019).
Ruokaviraston (2025) mukaan leikkeleet tulisi nauttia hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää ja välttää kokonaan pitkään kylmässä säilytettyjä tai vakuumipakattuja tuotteita.
Näin korvaat leikkeleet raskausaikana
Jos haluat vähentää leikkeleiden käyttöä, voit korvata ne esimerkiksi:
✔ Kananmunalla
✔ Vähärasvaisella juustolla
✔ Pähkinätahnalla tai hummuksella
✔ Kalalla (esim. tonnikala, lohella, huom: graavilohi vain kuumennettuna)
✔ Kasvispohjaisilla tahnoilla tai avokadolla
Lähteet: