top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Millainen on raskausajan energiantarve?

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Raskaus tuo mukanaan muutoksia odottajan elimistössä; muun muassa energiantarve nousee. Päivän ruokailut ja painonhallinta voi olla tarpeen miettiä uudelleen.



Kehot ja raskaudet ovat ainutlaatuisia ja yksilöllisiä. Ehkäpä tästä syystä luotettavissa ja tutkittuun tietoon perustuvissa lähteissä ei herkästi anneta kaikkiin raskauksiin yleistettävää arviota siitä, kuinka paljon energiantarve todellisuudessa raskauden myötä nousee. Ja luonnollisesti kehojen yksilöllisyyden ohella myös raskauden vaihe vaikuttaa energiantarpeen määrään. Oman kehon ja aineenvaihdunnan tuntemisen tärkeys korostuu siis myös raskauden ja sen aikaisen energiantarpeen arvioimisen myötä.


Oman kehon ja aineenvaihdunnan tuntemisen tärkeys korostuu siis myös raskauden ja sen aikaisen energiantarpeen arvioimisen myötä.

Energiantarve on mahdollista arvioida myös raskausaikana


Energiantarpeen ja sen lisääntymisen arvioinnissa kannattaa lähteä liikkeelle yksillöllisen energiantarpeen laskemiseksi suunnitelluista laskureista, joiden avulla saat suuntaa-antavan käsityksen normaalista energiantarpeestasi ilman raskauden aiheuttamaa energiantarpeen nousua. Esimerkiksi Sydänliiton verkkosivuilla on julkaistu Maailman terveysjärjestön WHO:n ennusteyhtälöön pohjautuva helppokäyttöinen laskuri, jonka löydät täältä.


Laskuri perustuu antamillesi tiedoille sukupuolestasi, iästäsi sekä päivittäisistä aktiivisuustasoistasi. Kun olet saanut laskurin avulla arvion normaalista energiantarpeestasi, on seuraavaksi hyvä lähteä pohtimaan raskauden mukanaan tuomaa energiantarpeen lisäystä ja lopulta tarkastella näitä arvioita yhtenä kokonaisuutena.



Raskaus ja muuttunut energiantarve – kuinka kannattaa reagoida?


Ruokaviraston raskautta käsittelevällä verkkosivulla kerrotaan raskauden energiantarpeen lisäyksen olevan käytännön tasolla vähäinen. Arviossa puhutaan muutamasta sadasta kilokalorista, sillä sivustolla sanotaan energiantarpeen kasvun olevan katettavissa yhdellä päivittäisellä voileivällä kasvisten kera. (Ruokavirasto 2020.)


Näin ollen lisäenergia voidaan joko jakaa eri aterioille hieman tavallista suuremman terveellistä ruokaa sisältävän annoksen muodossa tai vaihtoehtoisesti lisäenergian voi nauttia yhtenä ylimääräisenä välipalana muiden aterioiden lomassa. Lisävälipalan nauttimista kannattaa harkita erityisesti silloin, jos terveellisen ateriarytmin toteuttaminen tai kohtuullisissa annoskoissa pysyminen aiheuttaa haastetta.


Myös lapsiperheille suunnatussa ruokasuosituksessa otetaan kantaa raskaudenaikaiseen energiantarpeeseen. Suositus kiteyttää, että energiantarpeen nousu on kohtuullisen vähäinen ja vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve puolestaan kasvaa. Näin ollen lisäenergiantarve on suosituksen mukaan tärkeä pyrkiä tyydyttämään ruoka-aineilla, joiden ravintoainetiheys on mahdollisimman suuri. (THL & VRN 2019, 43.)


Miten raskausajan energiantarve kannattaa tyydyttää?


Suosituksessa jatketaan luettelemalla suositeltavia ruoka-aineita, joilla lisääntynyttä energiantarvetta kannattaa lähteä tyydyttämään. Tällaisia ruoka-aineita ovat:

  • marjat, hedelmät ja kasvikset

  • täysjyväviljatuotteet

  • rasvattomat/vähärasvaiset maitotuotteet

  • vähärasvaisimmat lihavalmisteet ja kala.

Näitä ruoka-aineita syömällä turvataan myös monen tärkeän vitamiinin ja kivennäisaineen riittävä saanti raskausaikana, joten niiden käyttö on monestakin näkökulmasta katsottuna suositeltavaa. Kasviperäisten tuotteiden suosiminen edistää myös raskaudenaikaista terveyttä ja painonhallintaa verrattuna siihen, että lisäenergia nautittaisiin korkeahiilihydraattisten ja/tai runsaasti sokeria tai eläinperäistä rasvaa sisältävien tuotteiden muodossa. (THL & VRN 2019.)

 
 

Lähteet



Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page