Miten sovittaa yhteen raskaus ja kasvisruokavalio?
- Raskaus & Ruokavalio
- 27. toukok. 2021
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 9. tammik.
Erilaiset kasvisruokavaliot ovat enenevissä määrin myös raskaana olevien naisten valinta. Kokosimme yhteen tärkeät huomiot kasvisruokavaliota noudattaville odottaville äideille.

Kasvisruoka ja raskaus
Usein kasvispainotteisesti syöviä tai täysin vegaaneja raskaana olevia naisia mietityttää, sopiiko kasvisruokavalio raskausaikaan. Seuraava kysymys luonnollisesti on, että mitä raskaana olevan kasvisyöjän tulisi huomioida ruokavaliossaan. Raskaus ja lapsen normaali kehitys kohdussa asettavat tiettyjä lisähuomioita raskaana olevan naisen ruokavalion suunnitteluun.
Ääriajattelijat saattavat jopa väittää, että kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien kannattaa laajentaa ruokavaliota eläinperäisiin tuotteisiin raskauden ajaksi. Tapauskohtaisesti siitä saattaakin olla hyötyä, mutta yleispätevänä ohjeena voidaan käyttää THL:n ja VRN:n suositusta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille suosituksen mukaan lakto-, lakto-ovo- ja semivegetaariset ruokavaliot soveltuvat myös odottaville äideille. (THL & VRN 2019, 99.)
Lakto-, lakto-ovo- ja semivegetaariset ruokavaliot soveltuvat myös odottaville äideille. - THL & VRN 2019
Kasvispainotteiset ruokavaliot ja raskaus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan suurin osa kasvisruokailijoista on niin sanottuja laktovegetaristeja, mikä tarkoittaa, että kasviperäisten tuotteiden lisäksi ruokavalioon sisältyy myös maitovalmisteita. Maitovalmisteiden käyttö turvaa ruokavaliossa hyvälaatuisen proteiinin saantia, minkä lisäksi maitovalmisteet ovat erinomainen kivennäis- ja hivenaineiden lähde. Maitovalmisteet sisältävät esimerkiksi riboflaviinia, B12- ja D-vitamiinia, jodia ja sinkkiä. (THL & VRN 2019, 24, 99.)
Mikäli maitovalmisteet kuuluvat omaan ruokavalioon, virallisten suomalaisten suositusten mukaan rasvattomia, nestemäisiä maitovalmisteita tulisikin jouda raskauden aikana 5–6 dl vuorokaudessa ja nestemäisten maitovalmisteiden lisäksi juustoa suositellaan syömään 2–3 viipaletta vuorokaudessa. Nämä määrät maitovalmisteita turvaavat riittävää kalsiumin saantia ja täydentävät samalla D-vitamiinin ja jodin saantia. Riittävä D-vitamiinin saanti onkin raskausaikana edellytys sille, että elimistö pystyy vastaamaan sikiön kalsiumintarpeeseen. (THL & VRN 2019, 46.)
Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavista lakto-ovo-vegetaristit syövät maitovalmisteiden lisäksi kananmunia, kun taas semivegetaarinen ruokavalio on vielä astetta laajempi kasvispainotteinen ruokavalio - semivegetaristit nauttivat silloin tällöin vaaleaa lihaa tai kalaa. (THL & VRN 2019, 99.) Kananmuna on ravintoarvollisesti hyvä lisä ruokavalioon: se sisältää runsaasti muun muassa laadukasta proteiinia, kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja jodia (Fineli 2021). Raskaana oleville on usein myös merkityksellistä kananmunan hyvä folaattipitoisuus.
Voiko vegaaniruokavaliota noudattaa raskausaikana?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan myös vegaaniruokavalio on raskauden aikaan turvallinen, mikäli se on koostettu oikein. Vegaanin ruokavalioon ei kuulu kasviperäisen ruoan lisäksi lainkaan eläinperäisiä ruokia, minkä vuoksi heidän ruokavalionsa poikkeaakin ravintoarvoltaan hyvin paljon muista kasvisruokavalioista. (THL & VRN 2019, 99.)
Raskausaikana on hyvin tärkeää varmistaa riittävä raskaudelle olennaisten B12-vitamiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin, kalsiumin, raudan, sinkin, jodin, seleenin ja proteiinin saanti. Käytännössä vegaaniruokavaliota on täysin mahdollista noudattaa raskauden aikana, mutta ruokavalio edellyttää huolellista suunnittelua, minkä lisäksi sitä tulee rikastaa täydennettyjen elintarvikkeiden ja/tai ravintolisien avulla. Vegaaniruokavalion koostamisessa tarvitaankin aina ravitsemusterapeutin ohjausta, joten on tärkeää, että otat aiheen puheeksi neuvolassa. (THL & VRN 2019, 99.)
Lähteet