Sopiiko pesto – tuo ihanan mausteinen, italialainen kastike – nautittavaksi raskausaikana? Tässä kirjoituksessa vastaamme kysymykseen peraten peston sisällysluettelon läpi raskausajan ruokasuosituksia silmälläpitäen.
Mitä pesto on? Ja mikä pestossa on olennaista raskaanaoleville?
Pesto on italialainen kastike, jota voisi kiinteytensä vuoksi luonnehtia myös maustetahnaksi. Pestoa voidaan käyttää monella tapaa; yksi tavallisimmista käyttökohteista on peston käyttö levitteenä patongin tai muun leivän päällä.
Pestolla voidaan maustaa myös ruokia, ja esimerkiksi pestopasta on yksi reseptimaailman ikisuosikki. Koska pestolla on niin laajat käyttömahdollisuudet, tulee pesto vastaan myös raskaanaoleville monissa yhteyksissä, mikä saa odottajat pohtimaan peston sopivuutta raskausajan ruokavalioon.
Pestolajikkeita on erilaisia, on punaista ja vihreää pestoa, tulista pestoa ja ylipäätään pestossa käytettyjen ainesosien luettelo voi hieman vaihdella. Peston klassiset ainesosat ovat kuitenkin seuraavat: 1) basilika, 2) pinjansiemenet, 3) parmesaanijuusto ja/tai pecorinojuusto, 4) valkosipuli, 5) oliiviöljy, 6) suola sekä mustapippuri.
Peston klassiset ainesosat ovat basilika, pinjansiemenet, parmesaanijuusto ja/tai pecorinojuusto, valkosipuli, oliiviöljy, suola sekä mustapippuri.
Sopivatko pesto ja raskaus yhteen?
Jotta voimme antaa kattavan vastauksen siihen, sopivatko pesto ja raskaus yhteen, perkaamme nämä ainesosat läpi yksi kerrallaan ja vertaamme niitä virallisiin, kotimaisiin, raskausajan ruokasuosituksiin.
1) Pesto ja raskaus: Basilika
Basilika on aromikas yrtti, jonka yksi suosituimmista käyttökohteista on juurikin peston valmistus. Basilika sisältää mm. kalsiumia ja kaliumia sekä tummanvihreiden kasvisten tavoin myös rautaa sekä folaattia. Lähes puolet basilikan sisältämästä energiasta on peräisin sen proteiineista. (Fineli 2023a.)
Ruokaviraston ylläpitämien raskausajan ruokasuositusten mukaan odottajilla ei ole syytä välttää basilikan – kuten ei muutenkaan yrttien käyttämistä ruokavaliossaan. Tästä poikkeuksena ovat kuitenkin kaikki yrttijuomat, joita ei suositella lainkaan käytettäväksi raskausaikana. (Ruokavirasto 2022.) Lue lisää yrttijuomista ja teestä raskausaikana täältä: Tiesithän, että kaikki teelaadut eivät sovi raskaana olevalle?
2) Pesto ja raskaus: Pinjansiemenet
Pinjansiemen on erityisesti salaateissa ja leivonnaisissa vastaantuleva siemenlajike, joka on maultaan verrattain mieto. Kaikkiaan 85 % pinjansiemenen sisältämästä energiasta on pesäisin sen sisältämästä rasvasta – pinjansiemen onkin mainio monityydyttymättömien rasvahappojen lähde. Pinjansiemen sisältää runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja fosforia. (Fineli 2023b.)
Pinjansiemen on öljykasvin siemen; ja tämä tieto helpottaa raskausajan ruokasuositusten tulkitsemista pinjansiemenen osalta. Ruokaviraston mukaan öljysiemeniä ei tulisi käyttää sellaisenaan, rouheena tai liotettuna raskauden aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Samainen suositus täsmentää, että pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2022.) Tätä suositusta soveltamalla voitaisiin päätellä, että myös pieni määrä pestoa, eli samalla pieni määrä pinjansiemeniä, sopii raskausaikana nautittavaksi, kunhan määrän pitää kohtuullisena.
3) Pesto ja raskaus: Parmesaani ja pecorino
Raskausajan ruokasuositukset ovat varsin yskityiskohtaiset, mitä tulee juustoihin. Kun suosituksia lukee tarkkaan, saattaa huomata, että parmesaania, pecorinoa ja muita koviin juustoihin lukeutuvia juustoja ei mainita vältettävien juustojen listalla – puhe on ainoastaan pehmeistä juustoista. (Ruokavirasto 2022). Tästä voitaisiin päätellä, että kovia juustoja, joiden kosteus on siis alle 57 %, voi nauttia sellaisenaan raskausaikana. Sekä parmesaanin että pecorinon kosteusprosentti on keskimäärin 32.
Lue lisää juustoista raskausaikana täältä: Juustot ja raskaus: mitä juustoja saa syödä raskaana ja mitä tulee välttää?
4) Pesto ja raskaus: Valkosipuli
Valkosipuli on sipulilajikkeisiin kuuluva voimakkaanmakuinen sipuli, jota käytetään tavallisesti mausteena ja tuomaan makua erilaisiin ruokiin. Se sisältää muun muassa kaliumia, fosforia ja C-vitamiinia (Fineli 2023c). Ruokaviraston ja sen ylläpitämien raskausajan ruokasuositusten mukaan raskausaikana ei ole syytä välttää valkosipulin käyttöä (Ruokavirasto 2022).
5) Pesto ja raskaus: Oliiviöljy
Oliiviöljy on oliivin hedelmistä saatavaa ruokaöljyä, jota käytetään monipuolisesti ruoanlaitossa. Suurin osa oliiviöljyn sisältämistä rasvahapoista on yksittäistyydyttymättömiä, ja monityydyttymättömien osuus on merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi rypsiöljyllä. Vitamiineista oliiviöljy sisältää muun muassa E- ja K-vitamiineja. (Fineli 2023d.)
Raskausajan ruokasuositukset eivät ole asettaneet oliiviöljyllä käyttörajoituksia raskausaikaan. Näin ollen oliiviöljyä voidaan käyttää raskausaikana eikä oliiviöljy anna syytä myöskään peston välttämiseen raskausaikana. (Ruokavirasto 2022.)
6) Pesto ja raskaus: Suola
Raskausajan ruokasuositukset eivät poikkea koko väestölle annetuista ruokasuosituksista, joten odottajien on hyvä noudattaa suolan saannin osalta yleisiä suosituksia (Ruokavirasto 2022). Ruokaviraston mukaan suolaa saisi saada päivittäisestä ruokavaliosta korkeintaan 5 grammaa eli noin ruokalusikallinen per vuorokausi. Tämä suolaa koskeva suositus on hyvä huomioda myös pestoa nauttiessa, tosin ruokalusikallinen pestoa sisältää tavallisesti ainoastaan noin 0,1 grammaa suolaa (Fineli 2023e).
Yhteenveto: pesto raskausaikana
Käytyämme läpi peston valmistamiseen käytetyt klassiset ainesosat, emme löytäneet syytä välttää peston syömistä raskausaikana. Vain muutaman peston ainesosan vuoksi löysimme syyn kiinnittää huomiota peston nauttimisen määrään: erityisesti pinjansiemenet sekä toisaalta myös peston suolapitoisuus tulee huomioida pestoa nauttiessa raskausaikana.
Elintarviketurvallisuuden nimissä on olennaista kiinnittää huomiota valmispestojen säilytys- ja säilyvyystietoihin, jotka löytyvät lakisääteisesti pestotuotteiden pakkausselosteista. Kun taas pestoa valmistetaan kotikeittiössä, tulee huomioida valmistushygienia sekä niin ikään peston säilyvyys.
Lähteet