top of page

Pinaatti ja pinaattiruoat raskausaikana – saatat yllättyä pinaatin vaikutuksista.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 10. maalisk. 2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6. maalisk.

Sopiiko pinaatti raskausajan ruokavalioon? Entä millaisia vaikutuksia pinaatilla on hyvinvointiin?


Pinaatti sisältää runsaasti nitraattia, minkä vuoksi odottajat epäilevät, voiko sitä syödä raskausaikana.

Miksi pinaatti kiinnostaa odottajia?


Monien raskaana olevien (ja ehkäpä muidenkin) mielikuvissa pinaatti kuuluu raskausaikana vältettävien ruoka-aineiden ja elintarvikkeiden listalle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa – vaikkakin tämä harhaluulo on hyvin ymmärrettävissä erään pinaattiin liittyvän seikan vuoksi.


Pinaatti (runsaasti nitraattia sisältävänä kasviksena) ei sovi imeväisikäisen nautittavaksi. Mikäli imeväisikäinen altistuu suurelle nitraattimäärälle, voi nitraatti haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä. (Ruokavirasto 2025.) Koska pinaattia tulee välttää imeväisikäisen ruokavaliossa, voidaan tämä suositus helposti sekoittaa koskemaan myös raskaana olevia naisia.


Pinaatti ja raskaus – mitä tulee tietää?


Vaikka raskaana oleva onkin niin sanottua herkkää kuluttajaryhmää, ei Ruokaviraston suosituksessa ole annettu raskaana oleville ohjeeksi välttää pinaatin syömistä.


Pinaatti on hyvin ravintorikas kasvis, jonka sisältämät ravintoaineet tekevät hyvää myös raskausaikana. Finelin mukaan 50 gramman annos pinaattia tarjoaakin syöjälleen paljon hyödyllisiä ravintoaineita: kuidun ohella terveydelle edullisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja jodia. Pinaatti sisältää myös lukuisia vitamiineja – erityisesti folaattia, jonka saanti etenkin ennen raskautta ja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana on hyvin tärkeää. (Fineli 2022.)


Pinaatti sisältää raskausajalle tärkeää kuitua


Vitamiinien ja muiden ravintoaineiden lomassa kerroimme pinaatin sisältävän myös runsaasti kuituja. Myös tästä pinaatin ravintosisällöllisestä ominaisuudesta voi olla suurta hyötyä raskausaikana.


THL:n laatimassa raskaana olevia koskevassa ruokasuosituksessa kerrotaan kuidun hidastavan mahalaukun tyhjenemistä ja hiilihydraattien imeytymistä. Lisäksi kuitua sisältävän aterian jälkeen verensokerin kerrotaan nousevan vähemmän ja hitaammin kuin niukkakuituisen aterian jälkeen ja pysyy tasaisempana aterioiden välillä. Rukiin kuidut vaikuttavat siten edullisesti insuliinivasteeseen. (THL & VRN 2019, 23.)


Samaisessa suosituksessa kerrotaan, että tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että kuitu voi suojata tyypin 2 diabetekselta, sepelvaltimotaudilta ja paksusuolensyövältä. Kuitu vähentää huonon kolesterolin pitoisuutta veressä, edistää suolen toimintaa ehkäisten esimerkiksi ummetusta, ja auttaa pitämään pitkään kylläisenä – mistä taas saattaa olla apua painonhallinnassa. Nämä kaikki terveysvaikutukset ovat erittäin hyödyllisiä juurikin raskausajan hyvinvointia ajatellen (THL & VRN 2019, 23, 52.)


Käsittelemme ruokien ja elintarvikkeiden raskausajan terveysvaikutuksia syvällisemmin Odottajan ruokavalio-oppaassa, johon pääsee tutustumään täällä.



Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page