Kun raskaustesti näyttää plussaa, on monen tuoreen odottajan seuraavissa ajatuksissa ruokavalio, ja erityisesti raskausajan kielletyt ruoka-aineet.
Totuttelu raskausuutiseen vie aina oman aikansa. Totuttelun aikana odottava äiti käy läpi lukemattomia ajatusketjuja omasta äidiksi tulemisesta, elämäntilanteen sopivuudesta perheenlisäykseen, omista valmiuksista lapsen kasvattamiseen ja usein myös omasta ruokavaliosta ja terveydentilasta.
Nämä ajatukset ovat täysin normaaleja ja toivottaviakin – niiden pohtiminen kertoo vastuullisuudesta: sinulle on tärkeää tehdä parhaasi äitinä ja tarjota sikiölle ja myöhemmin vauvalle terveyttä tukevat olosuhteet kasvaa ja kehittyä.
Kielletyt ja vältettävät ruoka-aineet raskausaikana
Yleensä naiset jo ennen raskautta kuulevat ruoka-ainelistoista, joissa kerrotaan, mitä raskaana saa syödä, mitä tulisi ainakin jossain määrin vältellä, ja mitä ruoka-aineet eivät missään muodossa sovi raskausaikaan. Luotettavin lähde näiden tarkastamiseen on Ruokaviraston verkkosivut, sillä niitä pidetään aina ajantasalla sen suhteen, millainen uusin ruokasuositus on.
Ruokaviraston vältettävien ja kiellettyjen ruoka-aineiden listan löydät Ruokaviraston verkkosivuilta nimellä Turvallisen käytön ohjeet. Lista esittelee erilaisten ruoka-aineiden sopivuutta herkille kuluttajaryhmille; raskaana olevien lisäksi esimerkiksi lapsille ja vanhuksille.
Erillisiä rajoituksia ja huomioita Turvallisen käytön ohjeet -listalla on annettu esimerkiksi seuraaville elintarvikkeille ja raaka-aineille (Ruokavirasto 2021):
A–I
Alkoholi
Aprikoosin siemenet
Energiajuomat
Idut
Inkiväärivalmisteet
K–L
Kala
Korvasieni
Kypsentämätön punajuuri
Kypsymätön tomaatti
M–P
R–S
Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät ruoat kuten sushit
Raaka liha, raaka jauheliha ja tartarpihvi. Sekä edellisten lisäksi myös raaka kokoliha (pihvi), kesto- makkarat (salami, metvursti) ja ilmakuivattu kinkku ja kypsentämätön kuivaliha (poron kuivaliha)
Raakamaito ja pastöroimaton maito
Sienet
Siipikarjan liha
T–Ö
Tuotteet, joihin on lisätty kofeiinia kuten makeiset, purukumit ja suklaapatukat sekä ravintolisät
Ulkomaiset pakastemarjat
Vihreä, itänyt tai vaurioitunut peruna
Yli 1-vuotiaan hirven maksa ja munuaiset
Yrttiteejuomat/ -haudukkeet (muut kuin teekasvista haudutetut yrttiteejuomat)
Öljykasvien siemenet (esimerkiksi pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon-ja auringonkukansiemenet)
Lähteet