Raskaus ja vitamiinit – tässä raskausajan virallinen suositus pähkinänkuoressa.
- Raskaus & Ruokavalio
- 6. toukok. 2021
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 28. elok. 2024
Raskaus saa monet odottajat pohtimaan, riittävätkö ruoasta saatavat vitamiinit itselle ja vauvalle, vai olisiko vitamiinit hyvä ottaa myös purkista. Harkinnassa kannattaa huomioida vitamiinien todellinen tarve, yliannostusten riski, tuotteen hinta-laatusuhde sekä tietysti viralliset suositukset.

Kuvituskuva: Raskaus ja vitamiinit. Lähde: iStock
Jokaisen apteekin hyllyt ja verkkoapteekkien valikoimat notkuvat suuria määriä raskaana oleville suunnattuja ravintolisiä; erityisesti vitamiinit ja sopivan vitamiinituotteen valinta aiheuttaa päänvaivaa. Raskaus & äitiys -osastot saavatkin helposti tulevan äidin pään pyörälle valikoiman monipuolisuudella, ja tuotteita tutkiessa saattaa tuntua, että jokaista tuotetta pitäisi ostaa oman ja kehittyvän lapsen terveyden takaamiseksi.
Tosiasiassa vitamiinituotteiden valmistajat ovat kehittäneet tuotteita, joita raskaana olevat eivät suositusten mukaan edes välttämättä tarvitse. Tuotteita tutkiessa alkaa vain helposti huolestua siitä, että mitä voikaan omalle terveydelle ja kehittyvälle lapselle tapahtua, jos en nyt osta tätä tuotetta itselleni käyttöön. Lopulta monet odottajat päätyvät käyttämään ravintolisiä ilman todellista tarvetta vain "varmuuden vuoksi". Tämä saattaa tuoda mukanaan arvaamattomia terveysvaikutuksia sekä tietenkin turhaa rahanmenetystä.
Mitä voikaan omalle terveydelle ja kehittyvälle lapselle tapahtua, jos en nyt osta tätä tuotetta itselleni käyttöön?
Mutta mistä sitten tietää, mitkä vitamiinit tai ravintolisät todellisuudessa ovat suositeltavia, ja mitkä taas turhaa rahanmenoa?
Ravintoaineiden saantia koskevia raskausajan suosituksia tuntuu olevan todella paljon, ja kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttaa se, että jokaisesta ravintoaineesta ja lisäravinteesta puhutaan usein yksitellen. Todellisuudessa ravintolisien käyttöä suositellaan raskaana olevilla Suomessa yleisesti vain kahden ravintoaineen riittävän saannin turvaamiseksi - nämä vitamiinit ovat D-vitamiini ja Foolihappo (THL 2019, 54).
Todellisuudessa ravintolisien käyttöä suositellaan Suomessa yleisesti vain kahden ravintoaineen riittävän saannin turvaamiseksi - nämä ravintoaineet ovat D-vitamiini ja Foolihappo.
Tässä sinulle yhteenveto raskausaikana suositeltavista purkista otettavista ravintolisistä:
Raskaus ja suositeltavat vitamiinit: D-vitamiini ja foolihappolisä
D-vitamiinilisän käyttöä koko raskausajan (10 µg/vrk)
Foolihappolisän käyttöä jo muutama kuukausi ennen raskautta sekä alkuraskaudessa (ensimmäinen kolmannes) (400 µg/vrk).
Muut vitamiinit ja ravintolisät sekä raskaus:
Kalsium: Yksilöllisen arvion mukaan: 500 mg/vrk, jos ruokavaliossa on vähän maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita. 1000 mg/vrk, kun ruokavalioon ei kuulu lainkaan maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita.
Rauta: Yksilöllisen tarpeen mukaan: 50 mg/vrk 12 raskausviikon jälkeen naisille, joiden Hb alle 110 g/l raskauden 1. kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l myöhemmässä vaiheessa.
Jodi: 150 µg/vrk, jos saanti ruoasta vähäistä
Vitamiini- ja kivennäisaineravintolisät: Tarvittaessa hyvin yksipuolisen tai niukan ruokavalion tukena, voimakkaan raskauspahoinvoinnin takia ja monisikiöraskaudessa. Ei päällekkäisiä tai A-vitamiinia sisältäviä valmisteita.
Monen ravintolisän käyttö raskausaikana on turhaa – joskus jopa haitallista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimassa, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan hyväksymässä raskaana oleville suunnatussa ruokasuosituksessa muistutetaan raskaana olevia kiinnittämään ravintolisien käyttöön huomiota myös turvallisuuden vuoksi. Ravintolisän käyttö ja annostelu voi koitua ongelmaksi, jos käytössä on useita ravintolisiä tai muita valmisteita, jotka sisältävät päällekkäisyyksiä niiden sisältämissä ravintoaineissa. (THL 2019, 55.)
"Vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostelu valmisteita käyttämällä saattaa olla haitallista, joten ravintolisien ohjeiden mukaista annostelua ei tule ylittää eikä päällekkäisiä valmisteita tule käyttää." - THL 2019
On siis tärkeää keskustella neuvolassa tai apteekin henkilökunnan kanssa raskausajan ravintolisistä ennen ostopäätöstä, ja noudattaa erityistä varovaisuutta, mikäli päädyt ottamaan käyttöösi useamman ravintolisän. Näin saatat säästää merkittäviä summia rahaa ja tehdä tärkeän terveysteon sekä itsellesi että kehittyvälle lapselle.
Lähteet