Raskaus koettelee odottajan hemoglobiinia. Rauta-arvoista voi kuitenkin huolehtia ruokavaliolla.
- Raskaus & Ruokavalio
- 6. toukok. 2022
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 17. jouluk. 2024
Raskaus haastaa odottajan hemoglobiinia veren tilavuuden kasvaessa ja raudan tarpeen lisääntyessä. Jutussa annamme täsmävinkit ruokavalioon!
Duodecim Terveyskirjasto on laatinut napakan tietopaketin hemoglobiinista verkkosivuilleen: kiteytettynä siinä kerrotaan hemoglobiinin olevan proteiini, jonka tärkein tehtävä elimistössä on kuljettaa sisäänhengitettävä happi keuhkoista kudoksiin. Tämän lisäksi hemoglobiini kuljettaa hiilidioksidia keuhkoista uloshengitettäväksi. (Terveyskirjasto 2021.)

Hemoglobiinin viitearvot
Hemoglobiini on äärimmäisen tärkeä proteiini elimistön ja elämän kannalta, joten ei ole ihme, että sen pitoisuudelle veressä on määritelty tietyt viitearvot. Viitearvojen mukaan naispuolisella henkilöllä olisi hyvä olla hemoglobiinia 117–155 grammaa litrassa verta (Terveyskirjasto Duodecim 2024).
Raskauden vaikutus hemoglobiiniin ja rautatasapainoon
Raskaus asettaa omat haasteensa hemoglobiinin viitearvoissa pysymiselle, sillä tavallisesti naisen hemoglobiini laskee raskauden myötä veren tilavuuden kasvaessa ja raudan tarpeen lisääntyessä. Näin ollen elimistön rautavarastot, mahdollinen rautavalmisteen käyttö, sekä rautapitoinen ruokavalio ovat oleellisia tekijöitä rautatasapainon ylläpidossa.
Tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että rautavalmisteen käyttö arvioidaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Sen sijaan voit itse huolehtia raudan saannista rautapitoisella ja raudan imeytymistä edistävällä ruokavaliolla. (THL & VRN 2019, 46.)
Rautapitoinen ruokavalio ja raskaus
Rauta-arvojen viitearvoissa pysymiseksi terveysviranomaiset ovat antaneet suosituksen, jonka mukaan hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi saada ruokavaliostaan rautaa 15 mg päivässä. Raskaana oleville naisille ei ole annettu erillistä suositusta raudan saamiseksi ruokavaliosta. Koska lihatuotteet sisältävät merkittäviä määriä rautaa, voi raskaana oleva sekasyöjä lisätä raudan saantiaan sisällyttämällä ruokavalioonsa mm. veriohukaisia, naudan paistia sekä porsaan-, broilerin- ja lohifiletä. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatiman Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille -suosituksen mukaan kasvikset, hedelmät ja marjat muodostavat raskausajan ruokavalion perustan. Samaisessa oppaassa luetellaan kasviperäisiä rautapitoisia ruoka-aineita, joilla etenkin raskaudenaikaista perusruokavaliota kannattaa täydentää:
täysjyväviljavalmisteet (erityisesti ruisleipä)
soija
pavut
linssit
herneet
tummanvihreät kasvikset
Nosta hemoglobiinia parantamalla raudan imeytymistä
Ongelmallista raudan riittävälle saannille on se, että rauta imeytyy ruoansulatuksessa varsin huonosti elimistön käyttöön (Terveyskirjasto Duodecim 2023). Tämä johtuu siitä, että useat ruoan sisältämät yhdisteet heikentävät raudan imeytymistä. Rautapitoisen ruokavalion lisäksi olennaista on siis kiinnittää huomiota myös siihen, mitä muuta tulee syötyä, ja sisältääkö tämä muu raudan imeytymistä heikentäviä yhdisteitä.
On myös olemassa yhdisteitä, jotka tehostavat raudan imeytymistä. C-vitamiinin tiedetään edistävän kasvikunnan tuotteiden sisältämän raudan imeytymistä, joten rautapitoisella aterialla on suositeltavaa syödä myös C-vitamiinipitoisia ruokia (THL & VRN 2019, 45).
Esimerkiksi C-vitamiinipitoisimpia marjoja ja hedelmiä kannattaa siis varata ruokakaappiin. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi seuraavat. Suluissa oleva luku kertoo C-vitamiinin määrän sataa grammaa marjaa/hedelmää kohden:
ruusunmarja (600 mg /100g)
guava (228 mg /100g)
tyrni (140 mg /100g)
mustaherukka (128 mg /100g)
kiivi (67 mg /100g)
papaija (61 mg /100g)
Milloin käyttöön rautalisä raskausaikana?
Tiettyjen ravintolisien, kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin, kalsiumin, raudan ja sinkin, tarve arvioidaan yksilöllisesti jokaiselle raskaana olevalle. (THL & VRN 2019, 101.)
Etenkin raudan saanti ja veren hemoglobiinipitoisuus mietityttää monia raskaana olevia. Syynä tälle on se, että raskauden myötä veren tilavuus kasvaa, mikä monilla odottajilla johtaa veren hemoglobiinin laskuun. Raskaudenaikainen hyvä rautatasapaino edellyttääkin riittäviä rautavarastoja. Mikäli alkuraskaudessa hemoglobiini on matala (alle 110 g/l), rautavalmisteen käyttöä harkitaan. (THL & VRN 2019, 46.) Päätöksen rautalisän käytön aloittamisesta tekee terveydenhuollon ammattilainen.
#raskausjaruokavalio #raskaus #rauta #ferritiini #hemoglobiini #hemodiluutio #cvitamiini #raudanpuute #anemia #ruokasuositus
Lähteet