top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus koettelee odottajan hemoglobiinia. Rauta-arvoista voi kuitenkin huolehtia ruokavaliolla.

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Raskaus haastaa odottajan hemoglobiinia veren tilavuuden kasvaessa ja raudan tarpeen lisääntyessä. Jutussa annamme täsmävinkit ruokavalioon!


Terveyskirjasto on laatinut oivan tietopaketin hemoglobiinista, "verenpunasta" verkkosivuilleen: kiteytettynä tietopaketissa kerrotaan hemoglobiinin olevan proteiini, jonka tärkein tehtävä elimistössä on kuljettaa sisäänhengitettävä happi keuhkoista kudoksiin. Tämä samainen proteiini kuljettaa myös hiilidioksidia keuhkoista uloshengitettäväksi. (Terveyskirjasto 2021.)


punasolut rauta-arvot raskaus ruokavalio

Hemoglobiinin viitearvot


Hemoglobiinin tehtävän tärkeyden vuoksi ei ole ihme, että sen pitoisuudelle veressä on määritetty tietyt viitearvot. Määritettyjen viitearvojen mukaan naisella tulisi olla hemoglobiinia 117–155 grammaa litrassa verta (Terveyskirjasto Duodecim 2020).


Raskauden vaikutus rautatasapainoon


Raskaus asettaa omat haasteensa hemoglobiinin viitearvoissa pysymiselle, sillä tavallisesti naisen hemoglobiini laskee raskauden myötä veren tilavuuden kasvaessa ja raudan tarpeen lisääntyessä. Näin ollen elimistön rautavarastot, mahdollinen rautavalmisteen käyttö, sekä rautapitoinen ruokavalio ovat oleellisia tekijöitä rautatasapainon ylläpidossa.


Tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että rautavalmisteen käyttö arvioidaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Sen sijaan voit itse huolehtia raudan saannista rautapitoisella ja raudan imeytymistä edistävällä ruokavaliolla. (THL & VRN 2019, 46.)



Rautapitoinen ruokavalio ja raskaus


Rauta-arvojen viitearvoissa pysymiseksi terveysviranomaiset ovat antaneet suosituksen, jonka mukaan hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi saada ruokavaliostaan rautaa 15 mg päivässä. Raskaana oleville naisille ei ole annettu erillistä suositusta raudan saamiseksi ruokavaliosta. Koska lihatuotteet sisältävät merkittäviä määriä rautaa, voi raskaana oleva sekasyöjä lisätä raudan saantiaan sisällyttämällä ruokavalioonsa mm. veriohukaisia, naudan paistia, porsaan-, broilerin- ja lohifiletä. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille -suosituksen mukaan kasvikset, hedelmät ja marjat muodostavat raskausajan ruokavalion perustan. Samaisessa oppaassa luetellaan kasviperäisiä rautapitoisia ruoka-aineita, joilla etenkin raskaudenaikaista ruokavaliota kannattaa täydentää:

  • täysjyväviljavalmisteet (erityisesti ruisleipä)

  • soija

  • pavut

  • linssit

  • herneet

  • tummanvihreät kasvikset


Raudan imeytymistä voi edistää C-vitamiinilla


Ongelmallista raudan riittävälle saannille ei kuitenkaan yleensä ole ruokavalion vähäinen rautapitoisuus vaan se, että yleisesti rauta imeytyy ruoansulatuksessa varsin huonosti elimistön käyttöön (Terveyskirjasto Duodecim 2021). C-vitamiinin tiedetään edistävän kasvikunnan tuotteiden sisältämän raudan imeytymistä, joten rautapitoisella aterialla on suositeltavaa syödä myös C-vitamiinipitoisia ruokia (THL & VRN 2019, 45).


Esimerkiksi C-vitamiinipitoisimpia marjoja ja hedelmiä kannattaa siis varata ruokakaappiin. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi seuraavat. Suluissa oleva luku kertoo C-vitamiinin määrän sataa grammaa marjaa/hedelmää kohden:

  • ruusunmarja (600 mg /100g)

  • guava (228 mg /100g)

  • tyrni (140 mg /100g)

  • mustaherukka (128 mg /100g)

  • kiivi (67 mg /100g)

  • papaija (61 mg /100g)


Milloin käyttöön rautalisä raskausaikana?


Tiettyjen ravintolisien, kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin, kalsiumin, raudan ja sinkin, tarve arvioidaan yksilöllisesti jokaiselle raskaana olevalle. (THL & VRN 2019, 101.)


Etenkin raudan saanti ja veren hemoglobiinipitoisuus mietityttää monia raskaana olevia. Syynä tälle on se, että raskauden myötä veren tilavuus kasvaa, mikä monilla odottajilla johtaa veren hemoglobiinin laskuun. Raskaudenaikainen hyvä rautatasapaino edellyttääkin riittäviä rautavarastoja. Mikäli alkuraskaudessa hemoglobiini on matala (alle 110 g/l), rautavalmisteen käyttöä harkitaan. (THL & VRN 2019, 46.) Päätöksen rautalisän käytön aloittamisesta tekee terveydenhuollon ammattilainen.




Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page