top of page

Raskausajan korkea verenpaine – näin vaikutat siihen ruokavaliolla!

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 12. kesäk. 2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6. maalisk.

Korkea verenpaine on tavallinen raskausajan komplikaatio. Ruokavaliolla voit onneksi vaikuttaa verenpaineeseen.


Voit vaikuttaa verenpaineeseen ruokavaliolla. Kuva: iStock.


Korkea verenpaine ja raskaus


Verenpaineen nousu on hyvin tavallinen raskausajan komplikaatio, jota todetaan 3–8 prosentilla odottavista äideistä. Raskausaikana verenpaineeseen on syytä kiinnittää huomiota muun muassa siksi, koska kohonnut verenpaine voi vaikuttaa istukan verenkiertoon ja heikentää istukan toimintaa. (Terveyskylä 2019.)


Raskausaikana kohonneeseen verenpaineeseen liittyy myös suurentunut riski pre-eklampsian eli raskauden aiheuttaman verenpaineoireyhtymän (vanhalta nimeltään raskausmyrkytys) kehittymiseen. Pre-eklampsiassa kohonneen verenpaineen ja diagnoosiin olennaisesti liittyvän valkuaisvirtsaisuuden ohella oireita ovat tavallisesti myös päänsärky, ylävatsakipu ja huono olo. (Terveyskylä 2019.)


Raskaushypertensio ja pre-eklampsia


Raskaushypertensiosta puhutaan jos verenpaine on yli 140/90 mmHg tai se on kohonnut lähtötasostaan enemmän kuin 30/15 mmHg. Pre-eklampsia tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli 140/90 mmHg ja virtsaan erittyy valkuaista. (THL & VRN 2019, 53.)


Pre-eklampsian varhainen toteaminen on eräs äitiysneuvolan toiminnan tärkeimmistä tehtävistä. Siksi äitiysneuvolakäynneillä seurataankin odottajan verenpainetta ja tutkitaan virtsanäytteitä säännöllisesti mahdollisen valkuaisen toteamiseksi. (Terveyskylä 2019.)


Ruokavaliovinkit korkeaan verenpaineeseen


Korkeasta verenpaineesta kärsiviä ohjataan perinteisesti vähentämään suolan saantia ruokavaliosta. Korkean verenpaineen ruokavaliohoidossa on suolan ohella myös lukuisia muita keinoja, jotka terveyden kannalta edullisten maitovalmisteiden valintaan, tyydyttymättömien rasvahappojen saamiseen ruoasta sekä kasvipainotteisen ruokavalion suosimiseen.


Suola ja korkea verenpaine


Suosituksen mukaan suolan käyttöä on syytä välttää ja toisaalta taas nesteitä tulee nauttia riittävästi (THL & VRN 2019, 53). Aikuisten suolan saantisuositus on korkeintaan yksi teelusikallinen (5 g) vuorokaudessa. Tämä päivittäinen kokonaissuolan määrä sisältää sekä kotona lisätyn suolan, mutta myös teollisten valmisruokien ja elintarvikkeiden sisältämän suolan. (THL & VRN 2019, 32.)


Korkeaa verenpainetta voidaan kuitenkin pyrkiä hoitamaan ruokavaliolla myös muuten kuin pelkän suolan saannin rajoittamisen keinoin. Muut keinot liittyvät esimerkiksi terveydelle edullisimpien maitovalmisteiden valitsemiseen päivittäiseen ruokavalioon, tyydyttymättömien rasvahappojen riittävään saantiin sekä kasvipainotteisen ruokavalion toteuttamiseen.


Vähärasvaiset ja rasvattomat maitovalmisteet ja verenpaine


Tutkimukset ovat osoittaneet, että vähärasvaisten ja rasvattomien maitovalmisteiden kulutus on yhteydessä onnistuneempaan painonhallintaan ja pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lisäksi vähärasvaisilla maitovalmisteilla on todettu olevan edullinen vaikutus verenpaineeseen. (THL & VRN 2019, 24.)


Tyydyttymätön rasva ja verenpaine


Kasvikunnan tuotteista ja kalasta saatavia tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja joihinkin syöpätyyppeihin. (THL & VRN 2019, 27.)


Kasvipainotteinen ruokavalio ja verenpaine


Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat ovat hoikempia ja heillä on paremmat veren rasva-arvot ja matalampi verenpaine sekä vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia ja ¡ tyypin 2 diabetesta kuin muilla. (THL & VRN 2019, 21.)



Lähteet



Uusimmat artikkelit:
bottom of page