top of page

Raskausdiabetes "radi"; hyödynnä helpot ruokavaliovinkit puhkeamisen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 11. marrask. 2021
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6. maalisk.

Raskausdiabetes on varsin tavallinen diagnoosi, vaikka todellisuudessa sen puhkeamisen ennaltaehkäisy voi ruokavaliolla olla hyvinkin yksinkertaista.


Raskaus raskausdiabetes diabetes sokerirasitus

Mikä on raskausdiabetes eli tuttavallisemmin radi?


Diabetesliiton mukaan raskausdiabetes on raskausajan sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Diagnoosin edellytys on se, ettei diagnoosin saajalla ole aiemmin todettua, raskauksista riippumatonta sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Raskausdiabetekselle on tavallista, että se puhkeaa odottajan ensimmäisen raskauden aikana, ja tavallisesti se myös häviää raskauden ja synnytyksen jälkeen. (Diabetesliitto 2021.)


Miten raskausdiabetes diagnosoidaan?


Raskausdiabetes diagnosoidaan sokerirasituskokeella, joka tehdään melko rutiininomaisesti osana neuvolajärjestelmää. Tavallisesti sokerirasituskoe tehdään raskausviikoilla 24–28.


Suurentuneen riskin ryhmään kuuluville odottajille sokerirasituskoe tehdään tätäkin aiemmin, jo raskausviikkojen 12–16 aikana. Sittemmin koe tullaan uusimaan raskausviikoilla 24–28, vaikka riskiryhmäläisen ensimmäisen sokerirasituksen koetulos olisi ollut normaali. (Terveyskylä 2019.)


Odottava äiti kuuluu raskausdiabetksen suurentuneen riskin ryhmään, mikäli (lähde: Diabetesliitto 2021):

  • painoindeksi BMI on vähintään 35 kg/m2

  • odottajalla on ollut raskausdiabetes aiemmin

  • odottajalla on todettu munasarjojen monirakkulatauti

  • raskauden alussa on havaittu sokerivirtsaisuutta

  • lähisuvussa on tyypin 2 diabetesta)

  • odottajan yli 40 vuoden ikä

  • aiemmassa synnytyksessä yli 4,5-kiloinen lapsi


Voiko raskausdiabetesta ennaltaehkäistä?


Ylipainon ollessa yksi merkittävimmistä raskausdiabeteksen riskitekijöistä, on ylipainon laihduttaminen tehokas tapa ennaltaehkäistä raskausdiabeteksen puhkeaminen; parhaassa tapauksessa laihdutus aloitetaankin jo raskautta suunniteltaessa. (Sydänliitto, Neuvokas perhe 2021.)


Lisäksi ylipainoisten ja muiden raskausdiabeteksen riskiryhmiin kuuluvien voi olla hyödyllistä aloittaa heti raskauden alettua raskausdiabeetikoille suunniteltu ruokavalio. Tässä kohtaa ruokavalion aloittaminen on suositeltavaa, vaikka plasman glukoosiarvot olisivat ainakin toistaiseksi vielä normaalit. (Sydänliitto, Neuvokas perhe 2021.)


Sydänliiton Neuvokas perhe -verkkosivuilla on julkaistu mainio listaus raskausdiabeteksen hoidossa toimivasta ruokavaliosta. Nappaa tästä vinkit itsellesi ylös (Lähde: Sydänliitto, Neuvokas perhe 2021):


  • Syö säännöllisesti, eli noin viidesti päivässä

  • Sopiva ateriaväli on noin 2 – 3 tuntia

  • Nauti joka aterialla (myös pienillä aterioilla) kasviksia, marjoja ja hedelmiä

  • Valitse hiilihydraateista runsaskuituisimmat lautasellesi, ja nauti niitä tasaisesti päivän aikana

  • Suosi hiilihydraattien lähteistä tummaa leipää, tummaa pastaa, puuroja ja kasviksia

  • Nauti riittävästi pehmeää rasvaa ja vähennä kovan rasvan käyttöä

  • Hyviä rasvojen lähteitä ovat kala, kasviöljyt ja 60 – 70 % kasvimargariinit

  • Nauti proteiineja kalasta, kanasta, vähärasvaisesta lihasta, palkokasveista ja maitotuotteista

  • Pidä huolta D-vitamiinin ja folaatin riittävästä saannista.


Ruokavalio jo puhjenneen raskausdiabeteksen hoidossa


Mikäli sokerirasituskoe osoittaa poikkeavia arvoja odottavan äidin sokeriaineenvaihdunnassa, antaa neuvola odottajalle ohjeet ruokavaliohoitoon, verensokerin seurantaan sekä liikuntaan. Alle olemme listanneet suomalaisista yleisistä raskausajan ruokasuosituksista raskausdiabeteksen ruokavaliohoidon pääkohtia. Otathan asian puheeksi neuvolassa tai raskausajan ravitsemusterapeutin vastaanotolla, mikäli suunnittelet tekeväsi suurempia muutoksia ruokavalioosi.


Vaikka puhjennutta raskausdiabetesta voidaan hoitaa liikunnalla ja lääkkeillä, on ruokavalio kuitenkin kaikkein keskeisin tekijä sen hoidossa. Raskausdiabeetikon ruokavalion on tärkeää olla monipuolinen sisältäen runsaasti kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten täysviljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä toisaalta pehmeää rasvaa levitteiden ja öljyjen muodossa. Näin ollen myös kovaa rasvaa tulee välttää, jolloin rasvattomat tai vähärasvaiset maito- ja lihavalmisteet tulevat kyseeseen. (Diabetesliitto 2021.)


Vaikka puhjennutta raskausdiabetesta voidaan hoitaa liikunnalla ja lääkkeillä, on ruokavalio kuitenkin kaikkein keskeisin tekijä sen hoidossa.

Käytännön tasolla ateriat tulisi koostaa edellä mainituista ruoka-aineista niin, että jokainen ateria sisältää tasaisesti hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Raskausdiabeteksen ruokavaliohoidossa yhtä lailla olennaista on se, että aterioista saatava energiamäärä pysyy päivittäin kohtuullisena: näin raskausajan paino pysyy mahdollisimman hyvin hallinnassa sekä verensokeri mahdollisimman tasaisena. (Diabetesliitto 2021.)


Ruokavaliohoidon voidaan katsoa riittävän, mikäli verensokerin (plasman glukoosin) paastoarvo pysyy jatkossa riittävän matalalla, alle 5,5 mmol/l. Juuri aterian jälkeen plasman glukoosi on luontaisesti korkeampi, ja siksi tunnin päästä aterian nauttimisesta terveellisenä plasman glukoosin yläraja-arvona pidetään 7,8 mmol/l. (Terveyskylä 2019.)


Yksilöllistä ohjausta raskausdiabeteksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon saat tarvittaessa raskausajan ravitsemusterapiasta.



Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page