top of page

Närästyslääke vai ruokavalio? Hoida närästys oikein raskausaikana.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 8. heinäk. 2021
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 31. elok. 2023

Närästys on tavallinen kiusa raskausaikana. Tässä kirjoituksessa vertailemme keskenään närästyksen hoitoa ruokavalion muutoksilla ja närästyslääkkeillä.



Terveyskirjasto Duodecimin mukaan närästys ilmenee polttavana kipuna tai muuna epämiellyttävänä tuntemuksena rinnan alueella, rintalastan takana. Anatomisesti närästysoireet syntyvät happaman mahanesteen noustessa mahalaukusta ruokatorveen; pahimmissa oireissa happaman mahanesteen nousun voi tuntea aivan nielussa asti.


Närästystä esiintyy paljon raskaanaolevien naisten keskuudessa, koska kasvava kohtu painaa ruoansulatuskanavaa ja siihen kuuluvaa mahalaukkua; näin hapan mahaneste hakee uutta tilaa ruokatorvesta. Närästysoireiden kerrotaan kuitenkin tavallisesti helpottavan raskauden jälkeen, kun ruoansulatuskanavalla on synnytyksen myötä jälleen enemmän tilaa. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -suosituksen mukaan närästys on hyvin tavallinen raskausoire etenkin raskauden loppupuolella (THL & VRN 2019, 52). Tämä lienee selittyvän suurimmilleen kasvaneella kohdun koolla. Vaikka raskausajan närästysoireet olisivat pahojakin, voi niitä hoitaa monipuolisin keinoin - seuraavaksi avaamme sinulle keinoista parhaimmat juuri raskautta ajatellen.


Miten hoitaa närästys ilman lääkkeitä?


Yleisesti voidaan ajatella, että sellaisia oireita ja vaivoja, joita voidaan tuloksellisesti hoitaa ilman lääkkeitä, kannattaa pyrkiä hoitamaan ainakin ensi alkuun lääkkeittä. Närästys on yksi tällaisista vaivoista; närästyksen hoitoon on monia keinoja, joissa ei tarvitse turvautua lääkitykseen.


Jo mainitun Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -suosituksen mukaan närästysoireita voi hoitaa pienillä muutoksilla omassa ruokavaliossa. Närästystä aiheuttavia ruoka-aineita tiedetään olevan muun muassa voimakkaasti maustetut ruoat, paljon kovaa rasvaa sisältävät ruoat sekä erilaiset juomat kuten kahvi ja vahva tee. (THL & VRN 2019, 52.) Joissakin yhteyksissä myös hiilihapotettujen juomien on kerrottu aiheuttavan närästystä. Närästysoireiden hoidossa on helppo aloittaa näiden listattujen ruoka-aineiden välttämisellä tai ainakin niiden vähentämisellä.


Ruokavalion lisäksi tunnetaan myös muita lääkkeettömiä keinoja helpottaa närästyksen oireita. Terveyskirjasto Duodecimin artikkelissa jatketaan, että makuulla olo pahentaa närästystä, ja tästä syystä närästysoireet vaivaavatkin juuri nukkuessa ja yöaikaan. Myös äkkinäiset liikkeet, joissa ruokatorvi ei ole pystysuorassa asennossa - kuten kumarrellessa - voivat aiheuttaa närästystä. Niin ikään kiristävät vaatteet voivat olla syinä närästysoireille. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.)


Pystyasennon suosiminen, sängynpäädyn kohottaminen ylävartalon kohdalta, sekä joustavien ja väljien vaatteiden suosiminen ovatkin kokeilunarvoisia keinoja närästystä hoidettaessa.


Närästyslääkkeet ja raskaus


Sopivatko närästyslääkkeet käytettäviksi raskausiakana? Tämä on yleinen kysymys raskaana olevien närästyksestä kärsivien naisten keskuudessa.


On ymmärrettävää, että lääkkeisiin turvautumista pohditaan raskausajan närästyksen yhteydessä, sillä ruoansulatuskanavaa painava suuri kohtu saattaa aiheuttaa närästystä, jota saa lievitettyä vain vähän tai ei ollenkaan ilman närästyslääkkeitä.


Närästyslääkkeistä tavallisin on ehkäpä vanha kunnon Rennie - sen vaikutus perustuu happoja neutralisoiviin aineisiin, joiden avulla mahahapon muuttuvat ruokatorvea ärsyttämättömiksi luonnollisiksi aineiksi kuten vedeksi. Rennien verkkosivuilla jatketaan kertomalla, että kaikkia Rennie-valmisteita voidaan käyttää myös raskausaikana, mikäli annostelu tapahtuu pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kyseisen lääkkeen käytöstä raskausaikana on kuitenkin hyvä mainita terveydenhoitajalle tai lääkärille. (Bayer, Rennie 2021.)





Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page