top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Runebergintorttu ja raskaus – voiko runebergintorttuja syödä raskausaikana?

Moni odottaja pohtii tammi-helmikuussa, voiko raskaana ollessa syödä runebergintorttuja. Me annamme sinulle tarkan vastauksen!


Sopiiko runebergintorttu raskausaikaan? Kuva: iStock.


Runebergintorttu on helmikuun alun klassikkoherkku, josta ei haluaisi jäädä paitsi edes raskaana ollessa. Koska moni raskaanaoleva pohtii, sopiiko Runebergin torttu raskausaikaan, halusimme koota aiheesta kattavan tietopaketin.


Tässä postauksessa käydäänkin läpi koko runebergintorttu raaka-ainekohtaisesti, jotta voit postauksemme avulla helposti tarkistaa, sopiiko erilaisilla resepteillä leivottu runebergintorttu raskausaikana nautittavaksi.


Mitä runebergintorttu sisältää? Sopivatko erilaiset ainesosat ja raskaus yhteen?


Tavallisia runebergintortuissa käytettäviä ainesosia ovat seuraavat: fariinisokeri/sokeri, hillo/marmeladi, kananmuna, karvasmanteliaromi, kerma/maito, leivinjauhe, leivontamargariini/voi, mantelit jauhettuina tai rouhittuina, piparkakun murut, punssi/rommi, vehnäjauhot.


Mutta mitäpä raskausajan ruokasuotitukset kuten Ruokaviraston materiaalit sanovat näistä raaka-aineista odottajille? Kun tarkistat tarjolla olevan runebergintortun ainesosat yksi kerrallaan läpi alla olevien ohjeiden mukaisesti, saat varmuuden siihen, sopiiko kyseinen runebergintorttu nautittavaksi raskausaikana.


Fariinisokeri ja sokeri


Ruokaviraston ylläpitämän raskausaikana vältettäviä ja kiellettyjä elintarvikkeita koskevan listan mukaan sokeria tai fariinisokeria ei tarvitse turvallisuuden nimissä välttää raskauden aikana. (Ruokavirasto 2021b.)


Lapsiperheille ja odottaville äideille suunnatussa ruokasuosituksessa kuitenkin muistutetaan, että enintään 10 % päivän energiansaannista saisi tulla sokerista (THL & VRN 2019, 30). Jos päivittäinen energiantarpeesi on siis esimerkiksi 2000 kcal, sokerin saanti kannattaa pitää alle 50 g/vrk. Tämä on hyvä huomioda myös leivosten kohdalla.


Hillo ja marmeladi


Hilloissa ja niiden ainesosissa on paljon eroja, mutta yleisesti ottaen myös niitä nauttiessa on hyvä kiinnittää huomiota niiden sokeripitoisuuksiin (katso kohta: Fariinisokeri ja sokeri.) Hillot eivät tavallisesti sisällä ainesosia, joita odottajien tulisi välttää ruokavaliossaan.


Kananmuna


Viimeisimmän suosituksen (THL & VRN 2019) mukaan kananmunia suositellaan syötäväksi 2–3 kappaletta viikoittain (THL & VRN 2019, 25). Kananmuna sisältääkin monia elimistön kannalta edullisia ravintoaineita, ja ennen kaikkea se on hyvä proteiinin lähde.


Kananmunan ravintosisällössä merkittävää suomalaisten kannalta on myös sen sisältämä jodi. Raskaana olevien jodin saantisuositus on 175 µg/vrk, eli 25 µg tavallista korkeampi; lisäksi tutkimusten mukaan suomalaiset saavatkin keskimääräisesti liian vähän jodia ruokavaliostaan. Näin ollen kananmuna on hyvä elintarvike myös raskausajan ruokavaliossa. (THL & VRN 2019, 34.) Mikäli runebergintorttu siis sisältää kananmunaa, on asia lähtökohtaisesti vain mainio juttu raskaanaolevia ajatellen!


Karvasmanteliaromi


Dr. Oetkerin karvasmanteliaromia koskevassa tietoiskussa kerrotaan kasvasmanteliaromin olevan synteettinen (= keinotekoinen) aromi, joka maistuu ja tuoksuu voimakkaasti karvasmantelille. Kyseessä ei siis ole aitoa mantelia sisältävä tuote. (Dr. Oetker 2022.)


Ruokaviraston mukaan aromit (kuten karvasmanteliaromi) ovat elintarvikkeisiin lisättäviä aineita, jotka antavat tai muuttavat sen makua tai tuoksua (Ruokavirasto 2021a). Aromiaineista vain aromina käytettävä kofeiini on mainittu Ruokaviraston ylläpitämällä raskausaikana rajoitettavien, vältettävien ja kiellettyjen elintarvikkeiden listalla. (Ruokavirasto 2021b.) Karvasmanteliaromi ei siis ole syy jättää runebergintorttua nauttimatta raskausaikana.


Kerma ja maito


Raskausajan ruokasuositusten mukaan rasvattomia, nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan 5–6 dl/vrk ja lisäksi 2–3 viipaletta juustoa. Näiden maitotaloustuotteiden nauttiminen turvaa riittävää kalsiumin saantia sekä täydentää päivittäistä D-vitamiinin ja jodin saantia. (THL & VRN 2019, 46.) Näin ollen maitotaloustuotteiden kuuluminen myös runebergintortun ainesosiin on ravitsemuksen kannalta myönteinen seikka.


Suositus kuitenkin täsmentää, että maidon rasvasta 2/3 on kovaa rasvaa, mistä syystä ruokavaliossa on hyvä suosia vähärasvaisia ja rasvattomia maitovalmisteita. Vähärasvaisten ja rasvattomien maitovalmisteiden kulutus on tutkimusten perusteella yhteydessä parempaan painonhallintaan ja pienempään tyypin 2 diabetesriskiin. (THL & VRN 2019, 24.) Jos siis itse leivot runebergintorttuja, kannattaa suositusten mukaisesti valita ainesosaksi vähärasvainen tai rasvaton maito rasvaisen maidon tai kerman sijaan.


Leivinjauhe


Leivinjauhe on ruokasoodaa, jota on täydennetty happamilla lisäaineilla, joiden tehtävänä on estää sivumaun syntymistä leivonnaisiin (Kinnusenmylly 2022). Ruokasooda – toiselta nimeltään natriumkarbonaatti – on lisäaine, E-koodiltaan E500 (Ruokavirasto 2022).


Leivinjauhetta ei ole listattu Ruokaviraston ylläpitämällä raskausaikana rajoitettavien, vältettävien ja kiellettyjen elintarvikkeiden listalla (Ruokavirasto 2021b). Tästä syystä leivinjauhekaan ei ole syy vältellä runebergintorttuja raskausaikana.


Leivontamargariini ja voi


Leivontamargariinia tai voita ei ole sellaisenaan mainittu Ruokaviraston ylläpitämällä raskausaikana rajoitettavien, vältettävien ja kiellettyjen elintarvikkeiden listalla (Ruokavirasto 2021b).


Lapsiperheiden ruokasuosituksessa kuitenkin suositellaan ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa käytettäväksi kasviöljyjä tai kasviöljypohjaista juokseva margariinia tai pehmeää rasvaista (vähintään 60 %) kasvimargariinia, voin ja voipohjaisten rasvojen sijaan (THL & VRN 2019, 105.) On kuitenkin syytä huomioida, ettei suositus pohjaudu elintarvikkeiden turvallisuuteen vaan niiden eroaviin ravintoainepitoisuuksiin.


Mantelit jauhettuina tai rouhittuina


Mantelia missään sen muodossa (rouhe, jauhe, kokonainen) ei ole mainittu Ruokaviraston ylläpitämällä raskausaikana rajoitettavien, vältettävien ja kiellettyjen elintarvikkeiden listalla (Ruokavirasto 2021b).


Sen sijaan, manteleita pidetään erinomaisena pehmeiden rasvojen lähteenä ja siten varsin suositeltavana ruoka-aineena erilaisissa ruokavaliossa (THL & VRN 2019, 27). Mikäli runebergintorttu sisältää mantelia jossakin muodossa, on se ravintosisällön kannalta mainio juttu niin odottajille kuin muillekin (kunhan et kärsi manteliallergiasta).


Punssi ja rommi


Ruokaviraston mukaan alkoholia tulee välttää täysin raskauden aikana, sillä alkoholi kulkeutuu istukan läpi alkioon/sikiöön/vauvaan ja vaarantaa sen normaalin kasvun ja kehityksen (Ruokavirasto 2021b).


Monet runebergintortut kostutetaan rommilla, punssilla, tai muulla alkoholipitoisella juomalla. Koska alkoholia tulee välttää raskauden aikana, eivät alkoholipitoisella nesteellä kostutetut tortut sovi raskausaikaan.


Onneksi aina runebergintorttuihin ei lisätä alkoholia. Tarkista ennen tortun nauttimista pakkausselosteesta, kahvilan henkilökunnalta tai muusta lähteestä, ettei tarjolla oleva runebergintorttu sisällä alkoholia missään muodossa.


Vehnäjauhot


Vehnää jauhona tai kokonaisena jyvänä ei ole mainittu Ruokaviraston ylläpitämällä raskausaikana rajoitettavien, vältettävien ja kiellettyjen elintarvikkeiden listalla (Ruokavirasto 2021b).





Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page