Monet ruokavalioneuvot tyrmäävät täysin siemenien käytön raskausajan ruokavaliossa. Onko suositus tosiaan niin ehdoton?
Öljykasvien siemenet eivät sovi raskausaikaan
Ruokaviraston antaman raskausaikaa koskevan suosituksen mukaan öljykasvien siemenet eivät sovi nautittaviksi raskausaikana ummetuksen hoitoon; eivät siis missään muodossa – sellaisenaan, rouheena eikä liotettuina. Sen sijaan pienten määrien nauttiminen esimerkiksi leivissä ei kerrota olevan haitaksi raskausaikana. (Ruokavirasto 2021.)
Öljykasvien siemenet sisältävät maaperästä lähtöisin olevia raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia (Ruokavirasto 2021). Tämä puhekielessä käytettävä termi "raskasmetallit" tarkoittaa erilaisia ympäristölle ja terveydelle haitallisia metalleja sekä puolimetalleja (Ruokavirasto 2019).
Alla on vielä erikseen listattuna tavallisimpia öljykasvien siemeniä, ja kerrottu tarkemmin niitä koskevista Ruokaviraston antamista raskausajan ruokasuosituksista:
Auringonkukansiemen ja raskaus
Auringonkukansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Chiansiemen ja raskaus
Chiansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Hampunsiemen ja raskaus
Hampunsiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Kurpitsansiemen ja raskaus
Kurpitsansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Pellavansiemen ja raskaus
Pellavansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Pinjansiemen ja raskaus
Pinjansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi.
Unikonsiemen ja raskaus
Unikonsiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna ei käytetä raskauden eikä imetyksen aikana esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. (Ruokavirasto 2021.)
Aprikoosin siemenillä oma suosituksensa
Koko väestölle on annettu oma suosituksensa siihen, mitä tulee aprikoosin siemenien nauttimiseen. Koska suositus koskee koko väestöä, koskee suositus luonnollisesti myös raskaana olevia.
Mikäli aikuisväestöön kuuluva henkilö haluaa nauttia apsikoosin siemeniä, saa niitä suosituksen mukaan nauttia enintään kolme (3) kappaletta pienikokoisia siemeniä päivässä. Kolme kappaletta pienikokoisia aprikoosin siemeniä tarkoittaa grammoissa yhteensä 0,37 grammaa siementä. (Ruokavirasto 2021.)
Aprikoosin siemenien nauttimista koskevat suositus pohjautuu siemenien sisältämään luontaiseen toksiiniin, amygdaliiniin (Ruokavirasto 2021). Toksiinilla tarkoitetaan mikrobin, kasvin tai eläimen tuottamaa myrkyllistä ainetta (Terveyskirjasto Duodecim 2016). Amygdaliini muuntuu ruoansulatuskanavassa syanidiksi, joka voi aiheuttaa myrkytysvaaran (Ruokavirasto 2021).
Korvaa siemenet muilla ruoka-aineilla raskausaikana
Yllä on listattuna tavallisimmin ruokavaliossa käytettävät öljykasvien siemenet sekä erillisen suosituksen saanut aprikoosinsiemen. Näyttäisi siltä, että öljykasvien siemet ja aprikoosinsiemen kattavat yhdessä kaikki ne siemenet, joita tavallisesti nautitaan osana ruokavaliota.
Koska monet odottajat ovat tottuneet käyttämään siemeniä ruokavaliossaan esimerkiksi salaattien lisukkeina, smoothie bowlin täydentäjinä sekä ihan sellaisenaan vaikkapa välipalana. Helpottaaksemme raskausajan ruokavalioon sopeutumista, kokosimme alle listan pienistä kuitupitoisista ruoka-aineista, joilla voit kokeilla korvata siemeniä:
Kuivatut marjat
Granola
Leseet ja hiutaleet
Palkokasvit, kuten herne ja pavut
Pähkinät ja pähkinärouheet
Lähteet