top of page

Sienet ja raskaus; sopivatko sienet raskausajan ruokavalioon virallisten suositusten mukaan?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 19. elok. 2023
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 12. lokak. 2024

Sienet houkuttelevat myös raskausaikana sienimetsälle. Mutta voiko poimitut sienet pistellä suihin myös raskausaikana? Lue tästä, mitä virallinen suositus sanoo asiasta.



Sienet ja raskaus: sopivatko sienet raskausajan ruokavalioon? Tästä artikkelista saat vastauksen.

Sopivatko sienet ja raskaus yhteen? Kuva: Pixabay.


Metsien kätkemät mahtavat sienisadot saavat yhden jos toisenkin raskaana olevan sienimetsälle. Sienestys onkin mahtavaa raskausajan liikuntaa, kun vaan muistaa kuunnella kehon tuntemuksia erityisesti kyykätessä poimimaan näitä herkullisia aarteita maan tasalta. Muuttunut painopiste ja ylipäätään raskauden mukanaan tuoma uusi kehonpaino saattavat aiheuttaa haasteita myös kyykystä nousemiseen; sienestyskaveri ja puiden runkojen tarjoama tuki voi tulla tarpeeseen.


Metsäretken kruunaa tavallisesti se, että pääsee lieden äärelle loihtimaan erilaisia herkkuja päivän sienisaaliista – mutta miten raskausaikana tähän sienisaaliiseen tulisi suhtautua: sopivatko sienet ja erilaiset sieniherkut raskausaikaan? Entäpä, onko sillä vaikutusta, että sienet tavalla tai toisella kypsentää ennen ruokailua?


Miten raskausaikana tähän sienisaaliiseen tulisi suhtautua: sopivatko sienet ja erilaiset sieniherkut raskausaikaan?

Sienet ja rakaus: erilaiset sienet ja niiden ravitsemuksellinen laatu


Raskaus edustaa elämänvaihetta, jossa ravitsemuksen merkitys korostuu aivan erityisellä tavalla äidin ja sikiön terveyden takaamiseksi. Sienien sisällyttämistä raskausajan ruokavalioon harkittaessa on olennaista tarkastella sienien ravitsemuksellista arvoa sekä potentiaalisia terveysvaikutuksia – olivatpa ne sitten positiivisia tai negatiivisia.


Sienet ovat ravintorikasta ruokaa, mikä itsessään on terveyden kannalta positiivinen asia myös raskaana olevia ajatellen. Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeiden mukaan osa sienistä sopii raskausajan ruokavalioon, kun taas osa ei sovi (Ruokavirasto, 2022).


Syöntikelpoisten sienien tunnistaminen ja erottaminen raskausaikaan sopimattomista on erityisen tärkeää, sillä raskausaikaan sopivilla sienillä on monia ravitsemuksellisia hyötyjä raskausaikaa ajatellen.


Sienet ovat arvokas proteiinin lähde, joka on välttämätön kasvavan sikiön kehitykselle ja äidin oman metabolisen tasapainon ylläpitämiselle (Ruokavirasto, 2021). Lisäksi sienet sisältävät monipuolisesti B-vitamiineja, kuten riboflaviinia ja niasiinia, jotka ovat merkittäviä äidin energiantuotannolle ja aineenvaihdunnalle (THL, 2020).


Sienet ja Ruokaviraston suositus raskausajalle


Tarkemmin Ruokaviraston suosituksiin perehtymällä selviää, että Ruokavirasto on antanut kaikkiaan kaksi erilaista suositusta liittyen sieniin ja niiden käyttöön osana ruokavaliota. Ensimmäinen suositus koskee koko väestöä, eikä erillistä suositusta ole annettu raskaana oleville. Kyseisen suosituksen mukaan sienen elintarviketurvallisuutta ja syöntikelpoisuutta arvioitaessa on aina "varmistuttava sienilajista ja sen syöntikelpoisuudesta, käsittely sienilajin mukaan". (Ruokavirasto, 2022.)


Kansankielelle käännettynä tämä suositus voidaan tulkita niin, että a) sienet tulee aina käsitellä asianmukaisesti, jotta ne sopivat syötäviksi sekä b) mikäli olet jo ennen raskautta varmistanut jonkin sienilajin turvallisuuden ja syöntikelpoisuuden, sopii kyseinen sieni myös raskausajan ruokavalioon – tästä ainoana poikkeuksena korvasieni, jolle Ruokavirasto on antanut erillisen, muusta väestöstä eriävän suosituksen kaikille raskaana oleville, lapsille sekä imettäville. Korvasieniä koskeva suositus onkin toinen kahdesta suosituksesta, joista alussa mainitsimme, ja siihen perehdymme seuraavaksi lisää.


Korvasieni ja raskaus


Ruokavirasto ei ole antanut yleistä, koko väestöä koskevaa suositusta korvasienien nauttimiseen liittyen osana ruokavaliota. Sen sijaan, Ruokaviraston laatima suositus liittyen korvasienien nauttimiseen koskee ainoastaan raskaana olevia, imettäviä sekä lapsia. Kyseisen suosituksen mukaan korvasieniä ei tule nauttia raskausaikana eikä se myöskään sovellu lasten ja imettävien ruokavalioon. (Ruokavirasto, 2022.)


Ruokaviraston antaman, varsin tiukan suosituksen takana on korvasienen sisältämä myrkyllinen aine, korvasienimyrkky eli gyromitriini. Ruokaviraston suosituksen mukaan korvasienissä on todettu käsittelystä huolimatta jäämiä korvasienimyrkystä (gyromitriini), minkä vuoksi ne eivät sovi raskausajan ruokavalioon eivätkä lasten ja imettävien nautittavaksi. (Ruokavirasto 2022.)


Sienet ja raskaus: sienien kypsennys ja syöntikelpoisuuden varmistaminen


Kuten jo kerroimme, sienilajin varmistamisen lisäksi Ruokavirasto korostaa, että riittävä kypsennys on olennainen tekijä sienien turvallisuuden takaamiseksi (Ruokavirasto, 2022). Riittävän lämpökäsittelyn kautta mahdolliset haitalliset yhdisteet hajoavat ja sienet säilyttävät ravintosisältönsä optimaalisesti.


Sienien valmistuksessa noudatettava hygienia on niin ikään merkittävässä roolissa. Ruokavirasto suosittelee sienien perusteellista huuhtelua ja puhdistamista ennen käyttöä. Villisienien keräämistä tulisi välttää, ellei ole varmuutta niiden tunnistamisesta ja turvallisuudesta. (Ruokavirasto, 2021.)


Sienien merkitys osana ruokavaliota


Vaikka yleisesti arvioituna syöntikelpoiset sienet ovat varsin ravintorikasta ruokaa, on kuitenkin tärkeää korostaa, että sienet eivät ole korvaamaton osa raskaudenajan ruokavaliota, vaan osa kokonaisvaltaista ruokailutapaa. THL (2020) painottaa tasapainoisen ruokavalion merkitystä, joka sisältää monipuolisesti erilaisia ravintoaineita ja elintarvikkeita. Lisäksi on suositeltavaa välttää ravintolisien yliannostusta, sillä tasapainoinen ruokavalio tarjoaa usein riittävästi tarvittavia ravintoaineita (THL, 2020).


Yhteenvetona voidaan todeta, että sienet voivat olla ravitsemuksellisesti rikas ja houkutteleva lisä raskausajan ruokavalioon, kunhan noudatetaan asianmukaisia valmistusmenetelmiä sekä hygieniakäytäntöjä. Nämä näkökulmat heijastavat Ruokaviraston ja THL:n suosituksia, jotka muodostavat perustan terveelliselle ja turvalliselle raskausajan ravitsemukselle.


Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page