top of page
Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Silli ja raskaus: onko säilykesillin syöminen turvallista raskausaikana?

Silli herättää hämmennystä raskausajan keskustelupalstoilla; lue tästä virallisiin suosituksiin pohjautuva vastaus kysymykseen – sopivatko säilykesilli ja raskaus yhteen.


Hiljattain Facebookissa raskausaiheisessa ryhmässä yksinkertainen kysymys poiki keskustelun, johon tuli lopulta noin sata kommenttia: "Sopiiko purkkiin säilötty silli syötäväksi raskausaikana?" Luit oikein – sata kommenttia. No, saimme tästä hyvän kimmokkeen kirjoittaa tämä artikkeli niin juhannuksena kuin jouluna juhlapöydistä löytyvästä sillistä – ja tarkemmin, säilykesillistä.


Silli raskaus. Onko säilykesillin syöminen turvallista raskausaikana?

Sopivatko silli ja raskaus yhteen? Kuvituskuva. Lähde: iStock.


Sillin – tai tarkemmin ottaen säilykesillin – sopivuus raskausaikana siis puhuttaa odottajia, eikä syyttä. Säilykesilli on nimittäin niin kutsuttu puolisäilyke, eikä kyseistä kalatuotetta ole valmistusprosessin aikana lainkaan kuumakypsennetty. Tämän ohella Duodecim Terveyskirjaston materiaaleissa korostetaan, että listeriaa saattaa esiintyä kalatuotteissa ja -elintavikkeissa, joita ei ole lainkaan kuumakypsennetty (Duodecim Terveyskirjasto, 2021).


Mainittujen tietojen valossa vaikuttaa siltä, ettei säilykesilli sopisi raskausaikaan, mutta tarkan ja luotettavan vastauksen saamiseksi sukellamme aiheeseen hieman syvemmälle. Perehdymme tarkemmin säilykesillin luonteeseen elintarvikkeena sekä Ruokaviraston julkaisemiin, raskausajan ruokavaliota ja eritoten kalan syömistä, koskeviin virallisiin suosituksiin.


Silli elintarvikkeena


Onnistuimme löytämään Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilta mainion yhteenvedon erilaisista kalatuotteista ja -elintarvikkeista. Tämä yhteenveto helpottaa ymmärtämään myös sitä, millainen tuote lasipurkkiin pakattu silli on. Yhdistys määrittelee lasipurkkiin pakatun sillisäilykkeen kuuluvan niin sanottuihin kalapuolisäilykkeisiin, jonka raaka-aineena käytetään joko suolattua tai tuoretta kalaa. Tarkemmin juuri sillisäilykkeiden raaka-aine on sokerisuolattu silli, joka tavallisesti pakataan maustekastikkeeseen, kuten matjes-, tilli-, tomaatti tai sipulikastikkeeseen. (Ruokatieto Yhdistys ry 2021.)


Ikonisen sillisäilykkebrändin Ahtin verkkosivuille on koottu vastaavanlainen yhteenveto sillistä elintarvikkeena. Verkkosivulta löytyvässä Q&A -osiossa avataan säilykesillin valmistusprosessi melko yksityiskohtaisesti. Valmistusprosessin kerrotaan alkavan sillin troolaamisella, minkä jälkeen edetään sillien kokolajitteluun, perkaamiseen, suolaukseen ja seuraavaksi varastointikypsyttämiseen. Valmistusprosessi jatkuu vielä tästä eteenpäin, mutta huomionarvoista on se, että suolaus ja varastointikypsytys ovat ainoat kalan kypsyttämiseen liittyvät prosessin vaiheet. (Orkla, 2023.)


Saatujen tietojen mukaan sillisäilykkeessä käytettävää silliä ei siis lainkaan kuumakypsennetä. Mutta mitä sanovatkaan Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet aiheesta?


Silli ja raskaus


Ruokavirasto on koonnut odottajille ja muille elintarvikkeita kuluttaville herkille kuluttajaryhmille selkeän listan ruoka-aineista ja elintarvikkeista, joiden käyttöä tulee joko rajoittaa tai välttää täysin raskauden aikana. Kyseinen lista tarjoaa yleisluontoisia suosituksia kalan syömiseen: hyvin kypsennettyä kalaa tulisi syödä muutaman kerran viikossa – muutama erityisseikka huomioiden. (Ruokavirasto, 2022.) Näitä erityisseikkoja avaamme tarkemmin tässä artikkelissa.


Toinen raskausaikaa ja kalan syömistä koskeva yleisluontoinen ohje koskee raakaa kalaa ja kypsentämättömiä kalaelintarvikkeita. Ruokavirasto listaa, että tällaisia elintarvikkeita saisi nauttia ainoastaan kauttaaltaan kuumennettuina listeriariskin minimoimiseksi. Tällaisia ruokia ja elintarvikkeita ovat:

  • raaka kala

  • graavisuolattu tai kylmäsavustettu kala (sekä valmiiksi pakatut että pakkaamattomat ja/tai itse valmistetut tuotteet)

  • tyhjiöpakatut sillituotteet

  • kypsentämättömät äyriäiset

  • pastöroimaton mäti

  • edellä mainittuja tuotteita sisältävät ruoat, ml. sushi.

  • Kalasta valmistettuja puolisäilykkeitä (ns. purkkisillit) voidaan käyttää sellaisenaan


Silli ja raskaus – ristiriitainen virallinen suositus


Kalasta valmistettuja puolisäilykkeitä (ns. purkkisillit) voidaan käyttää sellaisenaan. – Ruokavirasto, 2022

Kuten huomasimme, tässä kohtaa Ruokaviraston suositus kalan nauttimiselle raskausaikana on hieman ristiriitainen. Silliä koskeva suositus on mainittu raakojen kalatuotteiden yhteydessä – missä myös painotetaan raakojen kalatuotteiden kuumentamisen tärkeyttä. Tästä huolimatta suositus päättyy erilliseen mainintaan kuumakypsentämättömistä säilykesilleistä – toiselta nimeltään purkkisilleistä: Ruokaviraston mukaan kyseisiä tuotteita voi nauttia huoletta sellaisenaan, ilman kuumentamista, myös raskausaikana.


Silliä koskeva Ruokaviraston suositus saattaa olla hyvinkin iloinen yllätys vauvaa odottaville sillin ystäville – ja hyvä niin! Mikäli kuitenkin muita kuin purkkisillejä koskeva Ruokaviraston julkaisema, raakojen kalatuotteiden kuumentamissuositus jäi askarruttamaan, voit lukea siitä yhteenvedon alta:


Raaka kala ja raskaus


Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeissa (2021) on annettu seuraavanlainen suositus kypsentämättömien kalatuotteiden nauttimiseen:


"Kypsentämättömät kala- ja äyriäistuotteet, mukaan lukien graavisuolatut ja kylmäsavustetut tuotteet sekä mäti, tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään + 70 °C:n lämpötilaan listerioosiriskin ehkäisemiseksi. Erityisesti tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavatut kalatuotteet ovat alttiita listerialle." (Ruokavirasto 2021.)







Lähteet


Kyllästyttääkö googlailu? Helpota arkeasi Odottajan ruokavalio-oppaalla:

Muut ovat lukeneet myös nämä:
bottom of page