top of page

Tiesithän, että kaikki teelaadut eivät sovi raskaana olevalle?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 7.10.2021
  • 4 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 14.1.

Vihreä tee, valkoinen tee, musta tee, rooibos, camomilla, yrttitee... Lue jutusta, millaista teetä voit juoda turvallisesti raskausaikana.


Kuvituskuva: Raskaus ja tee. Lähde: Pixabay.


Tee on suosittu juoma, joka tuo lämpöä kylmiin syys- ja talvipäiviin. Raskausaikana teen nauttimiseen liittyy kuitenkin erityisiä huomioita ja virallisia suosituksia, jotka on syytä huomioida. Teelaadut voivat nimittäin sisältää aineita, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti odottajaan ja vauvaan.


Tässä artikkelissa käsitellään, mitä raskaana olevan on hyvä tietää teen sisältämistä haitallisista aineista sekä erilaisten teelaatujen turvallisesta käytöstä. Lähteinä olemme käyttäneet Ruokaviraston ja THL:n materiaaleja.


Teelaadut voivat sisältää aineita, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti odottajaan ja vauvaan

Teen sisältämä kofeiini ja raskaus


Kofeiini on merkittävin syy sille, että tiettyjen teejuomien nauttimisen määrää suositellaan rajoittamaan. Raskaana oleville suunnatussa ravitsemussuosituksessa jatketaan kertomalla kofeiinin mahdollisista haittavaikutuksista näin:


"Runsas kofeiinin saanti saattaa aiheuttaa mm. sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, hermostuneisuutta, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vatsavaivoja ja huonontunutta stressinsietokykyä sekä unihäiriöitä etenkin, jos niitä nautitaan juuri ennen nukkumaan menoa." (THL & VRN 2019, 29.)


Suositusten mukaan raskaana oleville kofeiinin turvallisen saannin yläraja on 200 mg päivässä. Koska mustan teen kofeiinipitoisuus on noin puolet kahvin pitoisuudesta, tämä tarkoittaa, että 200 mg raja täyttyisi noin neljällä kupillisella mustaa teetä. Tarkkaa kofeiinipitoisuutta ei kuitenkaan voida määrittää yksiselitteisesti. (THL & VRN 2019, 29.) Tuoreessa Ruokaviraston suosituksessa uskalletaan kuitenkin antaa tarkempi suositus mustan teen juomisen määrälle: turvallisena määränä pidetään korkeintaan 8 dl /vrk. (Ruokavirasto 2025.)


On kuitenkin hyvä huomioida, että yllä arviot teen kofeiinipitoisuudesta eivät ole aukottomia, sillä teelaatuja on monia muitakin mainitun mustan teen ohella, kuten vihreä tee, valkoinen tee sekä erilaiset yrttiteet eli haudukkeet. Lisäksi teen haudutusajan kerrotaan vaikuttavan muodostuvan teejuoman kofeiinipitoisuuteen.


Lopulta mielessä täytyy pitää myös se – kuten alussa kerroimme – kofeiini ei ole ainoa haitallinen aine, jota teekupillinen voi pitää sisällään. Tähän palaammekin vielä kirjoituksen lopussa, mutta ennen sitä tarkastelemme kofeiinin määrää teelaaduittain.



Kofeiinin määrä teelaaduittain


Vaikka tieteellistä tietoa erilaisista teelaaduista ja niiden kofeiinipitoisuuksista emme onnistuneetkaan löytämään, halusimme tehdä koosteen selville saamistamme asioista teelaatuihin liittyen. Hyödynsimme tässä pienessä tutkimuksessamme Forsman teen ja Nordqvistin verkkosivuilta saatavaa teetietoutta – ovathan juuri nämä tuotemerkit tuttuja näkyjä suomalaisten teehetkissä.


"Eniten kofeiinia saa hauduttamalla teetä pitkään kuumassa vedessä. Lämpö vapauttaa kofeiinia, ja mitä pidempään tee on lämpimässä, sitä pidempään kofeiinia ehtii vapautua." (Nordqvist 2021.)

Nordqvistin blogissa kerrottiin usean eri asian vaikuttavan teen kofeiinipitoisuuteen; näistä asioita lueteltiin olevan: teelaji, teen kasvatustapa ja teen tuotantomenetelmät. Lisäksi teeveden lämpötila ja haudutusaika vaikuttavat syntyvän teejuoman kofeiinipitoisuuteen: "Eniten kofeiinia saa hauduttamalla teetä pitkään kuumassa vedessä. Lämpö vapauttaa kofeiinia, ja mitä pidempään tee on lämpimässä, sitä pidempään kofeiinia ehtii vapautua." (Nordqvist 2021.)


Alla vielä Forsman teen verkkosivuilta löytämiämme tietoiskuja vihreästä, mustasta ja valkoisesta teestä (lähde: Forsman tee 2021.):


Musta tee ja raskaus


Mustassa teessä on kofeiinia, mutta mustan teen kofeiinin määrä on kiistelty aihe. Aiemman käsityksen mukaan musta tee olisi kofeiinipitoisinta, mutta koska mustan teen keräyksessä lehdet ovat usein hieman vanhempia lehtiä, niin niiden kofeiinipitoisuus ei ole usein kovinkaan suuri. (Forsman tee 2021.) Nykyisen tiedon valossa näyttäisikin siis siltä, että mustassa teessä on vähemmän kofeiinia kuin vihreässä ja valkoisessa teessä. Ja kertauksena, Ruokaviraston ohjeen mukaan mustaa teetä voisi nauttia korkeintaan n. 8 dl vuorokaudessa (Ruokavirasto 2024).


Vihreä tee ja raskaus


Vihreä teen kofeiinipitoisuus on mustan ja valkoisen teen väliltä. Vihreä tee kerätään myös suhteellisen aikaisin keväällä, mistä johtuen sen kofeiinipitoisuus ei ole aivan yhtä suuri, vaikka poikkeuksia löytyykin.


Matchatee on vihreää teetä: Kenties vihreistä teistä se vihrein. Matchassa on myös korkea kofeiinipitoisuus, mikä johtuu siitä, että matchassa teelehtiä ei vain uuteta vaan ne perjaatteessa juodaan, vaikkakkin sekoitettuna veteen. (Forsman tee 2021.)


Valkoinen tee ja raskaus


Valkoisessa teessä on eniten antioksidantteja ja rauhoittavaa L-teaniinia, mutta nykytiedon valossa myös eniten kofeiinia aikaisin keväällä poimittujen lehtien takia (Forsman tee 2021).



Raskausaikaan soveltumattomaton tee


Ruokaviraston suositukset korostavat varovaisuusperiaatetta niiden teelaatujen osalta, joiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.


Varovaisuusperiaatteella tarkoitetaan perusteltua epäilyä tuotteen haitallisesta vaikutuksesta tilanteessa, jossa riskiä ei voida nykymenetelmin määritellä riittävän varmasti. (Ruokavirasto 2021.) Varovaisuusperiaate koskee erityisesti tiettyjä yrttiteelaatuja, kuten inkivääriteetä, sekä yleisesti yrttiteetä, jotka voivat sisältää luontaisia haitta-aineita. (Ruokavirasto 2025.)


"Varovaisuusperiaatteella tarkoitetaan perusteltua epäilyä tuotteen haitallisesta vaikutuksesta tilanteessa, jossa riskiä ei voida nykymenetelmin määritellä riittävän varmasti." (Ruokavirasto 2021.)

Inkivääritee


Inkivääriteen kerrotaan muiden inkivääriä tiivisteenä tai uutteena sisältävien inkiväärivalmisteiden ohella saattavan sisältää haitallisia aineita, joiden turvallisesta käytöstä raskausaikana ei ole tietoa. Koska tieto turvallisen käytön rajoista puuttuu, Ruokaviraston suosituksen mukaan raskaana oleville ei suositella inkiväärivalmisteita, (inkivääriä tiivisteenä tai uutteena), inkivääriteetä eikä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä. (Ruokavirasto 2025.)


Yrttitee eli hauduke, esimerkiksi camomilla ja rooibos – nämä eivät sovi raskausaikaan


Ruokaviraston Turvallisen käytön ohjeet (2025) listalta löytyy inkivääriteen ohella myös toinen teelaatu, nimittäin erilaiset yrttiteet, toiselta nimeltään haudukkeet. Ruokaviraston mukaan inkivääriteen tapaan myöskään yrttiteen turvallisuudesta ei ole tietoa, sillä yrttiteet voivat sisältää luontaisia haitta-aineita. (Ruokavirasto 2025.)


Varovaisuusperiaatteeseen nojaten haudukkeita eli esimerkiksi camomillateetä ja rooibosta tulee välttää raskausaikana, sillä ei voida varmaksi tietää, ovatko ne turvallisia odottajille.


Forsman teen:n mukaan yrttiteet ovat haudukkeita, joita ei ole tehty teepensaan (Camelia Sinensis) lehdistä. Yrttiteet ovat teelaatuja, jotka sisältävät luontaisia yrttejä, joita ovat esimerkiksi kamomilla, ruiskukka, tuomi, eteeriset öljyt ja inkivääri. Myös rooibos, honeybush, hibiscus ja eteläamerikkalaiset yerba mate-haudukkeet kuuluvat yrttiteejuomiin.


Yhteenveto: näin juot teetä turvallisesti raskausaikana


Raskausaikana teen juominen voi olla turvallista, kunhan kiinnität huomiota teen kofeiinipitoisuuteen ja vältät teelaatuja, joiden turvallisuutta ei ole varmistettu.


  • Musta tee sopii raskausaikaan kohtuullisissa määrissä, kun kokonaiskofeiinin määrä ei ylitä 200 mg päivässä.

  • Vihreä ja valkoinen tee sisältävät yllättäen enemmän kofeiinia kuin musta tee, joten niitä tulee nauttia vielä varovaisemmin.

  • Yrttiteen ja inkivääriteen kohdalla on parasta noudattaa varovaisuutta, sillä niiden vaikutuksista raskauteen ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä.





Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page