Kun toiveena on raskaus, on elämässä otollinen hetki tarkastella omia tottumuksia, ruokavaliota ja terveydentilaa.
Toiveena raskaus. Kuvituskuva: iStock.
Ehkäpä olet kuullut sanonnan siitä, että isojen elämänmuutosten aikana ja "elämän nivelkohdissa" on paras tilaisuus onnistua elämäntapojen parantamisessa ja jopa totaallisen elämäntapamuutoksen tekemisessä?
Raskaus ja perheenlisäys ovat näitä elämää mullistavia seikkoja: iso osa arjesta ja elämästä voi niiden myötä mennä pitkälti uusiksi. Tästä syystä raskauden suunnittelu, itse raskausaika sekä lapsen syntymä on otollinen tilaisuus niin pienemmille kuin suuremmillekin hyvinvointia edistäville teoille ja muutoksille.
Muutoksen edessä voi olla hyvä ottaa aivan ensin katsaus itseen, ja kysyä itseltä merkityksellisiä kysymyksiä, kuten: Miten minä voin tänä päivänä? Voisinko tai haluaisinko tehdä enemmän hyviä valintoja hyvinvointini eteen? Kun tätä tarkastelua tekee syvällisesti, tulee huomanneeksi, että omat elämäntavat ja ruokavalio nousevat niin ikään merkityksellisiksi teemoiksi – ne ovat niitä seikkoja, joista lopulta oma terveys pitkälti muodostuu.
Ruokavalio, kun toiveena on raskaus
Niin naisilla kuin miehilläkin hedelmällisyyteen, sukusolujen kehittymiseen sekä niiden hedelmöitymiseen vaikuttaa merkittäväsi ruokavalio ja sitä myöten myös elimistön ravintoainevarastot. Voidaan siis sanoa, että hedelmällisessä iässä ihminen rakentaa ruokavaliollaan paitsi omaa elimistöään, mutta vaikuttaa samalla myös tulevan sukupolven terveyteen. (THL & VRN 2019, 44.)
Elimistön ravintoainevarastoja ajatellen erityisesti naisen folaatti- ja rasvahappovarastot vaikuttavat alkion kehittymiseen jo varhaisina raskausviikkoina. Myöhemmin sikiö saa tarvitsemansa ravintoaineet äidin elimistöstä, joten äidin tehtäväksi jää huolehtia ravintoainevarastojen riittävyydestä sekä itselleen että sikiölle. (THL & VRN 2019, 44.)
Jotta ravintoaineiden sekä energian saanti olisi äidin terveyden ja sikiön kehityksen kannalta riittävää ja optimaalista, on syytä huomioida kotimaiset, raskausaikaa koskevat ruokasuositukset. Raskausajan ruokasuositukset ovat merkityksellisiä myös tässä tapauksessa, kun puhumme vielä toivetasolla raskaudesta: ruokasuositusten mukaisilla ruokavalinnoilla voidaan turvata ihanteellinen, terveyttä tukeva ravitsemustila jo ennen raskautta. (THL & VRN 2019, 44.)
Mikäli toiveenasi on raskaus, kannattaa jo hiljalleen tutustua raskausajan ruokasuosituksiin. Kattavan, virallisiin suosituksiin perustuvan raskausajan ruokavalio-oppaamme voit käydä lataamassa ilmaiseksi täältä.
Itse asiassa, ruokavaliota ja elämäntapoja on hyvä tarkastella raskaustoiveen synnyttyä myös muusta syystä. Ruokavalion ja elämäntapojen kohentaminen on mahtavia asioita myös siksi, koska syntyvä lapsi tulee matkimaan perheenjäseniään ja oppimaan elämäntapoja ja tottumuksia heiltä. Näin ollen vanhemman antama malli on hyvin tärkeä.
Hyödynnä lähipiirin tuki, kun toiveena on raskaus
Muutos on helpompi ja ylipäätään mahdollisempi toteuttaa, kun tukena on ihmisiä sekä omaa tilannetta ja tavoitetta ymmärtäviä ammattilaisia. Mikäli haluat tehdä joko niitä pieniä tai sitten suurempia hyvinvointiasi ja terveyttäsi edistäviä muutoksia ennen raskautta, on syytä pysähtyä pohtimaan: Millaisia tavoitteita voisin asettaa hyvinvoinnilleni ja ruokatottumusteni muutokselle? Keneltä voisin saada henkistä tukea tai jopa apua muutosten tekemiseen?
Esimerkiksi arjen ruokailuja on helpompi muuttaa terveellisemmiksi, kun samassa taloudessa elävät läheiset ovat mukanasi muutoksessa. Entä voisiko työkaverisi ryhtyä valitsemaan yhdessä sinun kanssasi terveellisempiä ja ravintorikkaampia lounasannoksia? Kun saat tueksesi ympärilläsi olevia ihmisiä, olet jo ison harppauksen lähempänä muutosta ruokavaliossasi ja terveydessäsi.
Lähipiirin lisäksi tukea löytyy myös muualta, kun vaan osaa hakea oikeasta paikasta. Esimerkiksi Ruokavalioneuvola tarjoaa ravitsemus- ja terveysvalmennusta odottajille sekä raskautta toivoville; Ruokavalioneuvolan neuvolaohjelmissa valmentajana toimii aina laillistettu ravitsemusterapeutti, jotta muutos terveellisempään elämään ja ravintorikkaampaan ruokavalioon olisi pysyvä ja syväluotaava. Raskautta toivovienkin suosimaan Ravintorikas raskaus -neuvolaohjelmaan pääsee mukaan täältä.
Ylipaino voi olla haaste, jos toiveena on raskaus
Ruokasuositusten mukaan ylipainon pudottaminen ja normaalipainon saavuttaminen ennen raskautta olisi suositeltavaa. Ylipainon tiedetään nimittäin altistavan äitiä erilaisille raskauskomplikaatioille. (THL & VRN 2019, 44.) Tämän lisäksi monet ylipainoiset raskautta toivovat saavat usein terveydenhuollosta kuulla, että ylipäätään raskaaksi tulemista ajatellen olisi syytä pyrkiä pudottamaan painoa.
Helpommin sanottu kuin tehty; pelkät suositukset ja kehotukset voivat aiheuttaa enemmän stressiä ja riittämättömyyden tunteita kuin itse muutoksia, joihin niillä tähdätään. Kun toiveena on raskaus ja olet ylipainoinen, ja haluat todella pudottaa painoa raskautuaksesi ja mahdollistaaksesi terveellisen raskauden, on hyvin tärkeää löytää ympäriltä tukea, josta aiemmin jo puhuimme.
Ruokavalioneuvolassa tiedetään, että ylipaino voi vaikeuttaa raskautumista ja, että noin puolella lihavista naisista lihavuus alkaa juuri raskauksista. Tästä syystä ylipainoisille raskautta toivoville sekä painonhallinnan kanssa kamppaileville odottajille on laadittu oma neuvolajaksonsa, joka antaa valmiuksia painon pudottamiseen ennen raskautta, kestävään painonhallintaan sekä terveen ruokasuhteen muodostamiseen. Tähän Äidin painonhallinta -neuvolaohjelmaan pääsee mukaan täältä.
Lähteet