top of page

Vaivana raskauspahoinvointi tai aamupahoinvointi? Ymmärrä kehoasi ja löydä oireisiin helpotusta.

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 20. toukok. 2021
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 9. tammik.

Raskauspahoinvointi on hyvin yleinen, mutta vaiettu vaiva, joka saattaa olla ensimmäisiä tunnistettavia merkkejä raskauden alkamisesta. Raju pahoinvointi haittaa kuitenkin arkea, joten listasimme keinot, joita kannattaa kokeilla pahoinvoinnin helpottamiseksi.


Raskauspahoinvointi on yleinen raskausoire. Kuvituskuva. Lähde: iStock.


Raskauspahoinvoinnista puhutaan melko vähän, vaikka se on todella yleinen vaiva: on arvioitu, että jopa 90% raskaana olevista kärsii ainakin lievänä pahoinvoinnista ja oksentelusta raskausaikana. Pahoinvointia ja oksentelua pidetään normaaleina merkkeinä raskaudesta, vaikkakaan niiden syitä raskauden yhteydessä esiintyessään ei edelleenkään tunneta. Lääkehoidosta ei yleensä ole apua, (Lääkärikirja Duodecim 2020.)


Raskauspahoinvointi on jo itsessään ikävä vaiva, mutta sillä on myös oheisvaikutuksia raskaana olevan arkeen. Erityisiä haasteita pahoinvointi aiheuttaa työssä, kun ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa tai osallistutaan erinäisiin kellontarkkoihin palavereihin: töissä haluaisi antaa parastaan ja osallistua omalla parhaalla panoksella, mutta pahoinvointi tekee sen vaikeaksi. Jos raskautta haluaa työyhteisössä vielä pitää salassa, voi olla vaikeaa keksiä selityksiä tiheille vessareissuille ja olemista helpottaville hengähdyshetkille.


Raskauspahoinvointi ja aamupahoinvointi – faktaa


Duodecimin artikkelissa jatketaan kertomalla, että raskauspahoinvointi alkaa yleensä 5.–7. raskausviikolla, ja on pahimmillaan 8.–12. viikolla. Pieni osa raskaana olevista tosin säästyy näiltä oireilta. Tavallisesti pahoinvoinnin oireet lakkaavat tai ainakin helpottavat merkittävästi 14. raskausviikkoon mennessä. Harvinaisemmissa tapauksissa pahoinvointi ja oksentelu jatkuu koko raskauden ajan. (Lääkärikirja Duodecim 2020.)


Tavallisesti pahoinvoinnin oireet lakkaavat tai ainakin helpottavat merkittävästi 14. raskausviikkoon mennessä.

Raskauspahoinvoinnin oireiden kerrotaan olevan tavallisesti pahimmillaan aamuisin juuri heräämisen jälkeen (Lääkärilehti Duodesim 2020). Vaikka raskauspahoinvoinnin syntymekanismeja ei varmuudella tunneta, THL:n laatiman Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -oppaan mukaan raskauspahoinvointi saattaisi selittyä ainakin osittain pitkillä ateriaväleillä, jolloin matalalle laskenut verensokeri aiheuttaisi pahanolontunnetta. (THL 2019, 52.) Oleellista on tarkkailla omaa olotilaa ja kehon toimintaa, ja pyrkiä siten löytämään yksilöllisiä tapoja helpottaa pahoinvoinnin tunnetta.


Raskauspahoinvointi ja oksentelu – mikä avuksi?


Mikäli pahoinvointi selittyy edes osittain pitkillä ateriaväleillä ja matalilla verensokeripitoisuuksilla, voisi huonovointisuutta kokeilla lievittää huolehtimalla riittävän tiheästä ateriarytmistä ja syömällä useita pieniä aterioita päivässä.


Kun verensokeri on matala aamuisin, voi olla hyväksi juoda esimerkiksi täysmehua tai syödä jotakin energiapitoista jo ennen vuoteesta nousemista. Myöhäisen iltapalan nauttimista tai yöpaaston katkaisevaa pientä ja terveellistä yöpalaa voi niin ikään kokeilla.


Toiset kertovat raikkaiden ruokien lievittävän kuvotusta ja helpottavan energian- ja ravintoaineiden saannin turvaamista pahoinvoinnin keskellä. Kylmät juomat ja raikkaat marjat ja hedelmät ovat tavallisesti parhaiten maistuvia ruokia. Siksi hyvä ajatus voi olla itselle maistuvan ja omaan pahoinvoinnin tunteeseen sopivan smoothien rakentaminen: valitse raaka-aineita, joita pystyt nauttimaan ilman oksentamista ja saat vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja kuivumista ehkäisevää nestettä elimistösi käyttöön. Smoothiesta voit makusi mukaan tehdä joko paksua tai laimentaa sitä raikkaalla vedellä tai vaikkapa vichyllä. Kokeilemalla selviää, millainen smoothie sopii sinulle.


Mikäli haluat kokeilla smoothieita raskauspahoinvointiin tai yleisesti raskauden aikana helpottamaan sinulle ja vauvalle tärkeiden ravintoaineiden saantia, kurkkaa täältä raskaana oleville suunniteltu smoothiereseptikirja.


Vinkki: Kun juot smoothiesi pillillä, vältyt haistamasta ruoan tuoksua, mutta pääset nauttimaan smoothien terveyshyödyistä. Tämä on hyväksi erityisesti, jos hajut laukaisevat sinussa pahoinvointia.

Myös ruokavalion karsimisesta voi olla hyötyä raskauspahoinvoinnin helpottamisessa. Lääkärikirja Duodecimin kirjoituksessa paljastetaan, että happamien ja voimakkaasti maustettujen ruokien ja juomien karsimisesta tai vähentämisestä voi olla hyötyä. Esimerkiksi kahvin juontiin tai ainakin kahvin juonnin määriin on hyvä kiinnittää huomiota. (Lääkärilehti Duodesim 2020.)


Vaikka ravintolisistä ei tutkimusten mukaan ole hyötyä raskauspahoinvoinnin oireiden hoidossa, kannattaa raskauspahoinvoinnista kärsiessä harkita monivitamiinivalmisteen käyttöä. Viralliset THL:n ja VRN:n raskausajan ruokasuositukset suosittavatkin monivitamiinivalmisteen käyttöä tarvittaessa hyvin yksipuolisen tai niukan ruokavalion tukena ja/tai voimakkaan raskauspahoinvoinnin takia, kun oksentelu estää elimistön riittävän ravintoaineiden saannin ruokavaliosta. (THL 2019, 54.)


Raskausapahoinvointi tai aamupahoinvointi – milloin lääkäriin?


Tavallisesti oksentelu tai voimakkaampikaan pahoinvointi eivät vaaranna raskauden ennustetta eikä vaurioita sikiötä. Painoa on syytä kuitenkin seurata energia- ja nestetasapainon arvioinnin helpottamiseksi. Raskaanaolevista 1–2 %:lla raskauspahoinvoinnin oireet ovat vaikeita, jolloin käytetään termiä hyperemesis gravidarum, joka tarkoittaa runsasta raskaudenaikaista oksentelua. Hyperemeesi-tapauksissa raskauspahoinvointi johtaakin yli 5 %:n painonlaskuun sekä kuivumiseen. Mikäli nesteetkään eivät pysy sisällä ja vaarana on elimistön kuivuminen, on syytä hakeutua lääkäriin. (Lääkärilehti Duodesim 2020.)





Lähteet




Uusimmat artikkelit:
bottom of page